PiLOD: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
__NOTOC__
__NOTOC__
==Platform Linked Data Nederland==
Het platform Linked Data Nederland is een levendige community die kennis en ervaring deelt rond het maken, beheren en toepassen van Linked (Open) Data. Door de (technisch) inhoudelijke kennis in te zetten in toepassingscases levert het platform een innovatieve bijdrage aan toepassingen met Linked (Open) Data in Nederland. Het open en toegankelijke platform verbindt mensen uit overheid en bedrijfsleven, en biedt daarnaast hulpmiddelen om aan de slag te gaan met Linked Data.
De eerste twee jaar zijn zeer succesvol geweest; mooie resultaten en een levendige community. Nu is de doorstart naar een continuerende fase (2014-2017) aangekondigd. Het platform draait grotendeels op bijdrages van een brede groep van vrijwilligers (al dan niet uit deelnemende organisaties), en daarnaast vele kosteloze bijdrages zoals licenties, servers, en locaties voor bijeenkomsten. Om dit platform te laten werken is er daarom slechts beperkte financiering noodzakelijk. Met de bijdrages van [[Geonovum]], [[TNO]], [[Kadaster]], [[Ministerie I&M]] kan er een minimale invulling van het Platform gecontinueerd worden. Idealiter hebben we nog 50-70k nodig voor een gewenste invulling die vergelijkbaar is met afgelopen jaar (2013-2014). Op dit moment lopen er gesprekken met verschillende organisaties.
==LinkedIn Group==
U kunt u ook aanmelden voor de [http://www.linkedin.com/groups/LOD-Nederland-4662786?trk=myg_ugrp_ovr LinkedIn groep] van de Pilot Linked Open Data.
Rond Linked Open Data bestaat is een actieve community ontstaan die elkaar treft op bijeenkomsten en virtueel in de Linkedin groep LOD
==Twitter Stream==
Of volg ons op twitter via [https://twitter.com/search?q=%23pilod&src=typd #pilod] en [https://twitter.com/search?q=lodnl&src=typd #lodnl].
==Dropbox Folders==
PiLOD werkdocumenten worden vaak eerst gedeeld via de Dropbox. Elk thema en elke case hebben een eigen folder, waarin zij hun documenten kunnen delen.
Toegang tot de Dropbox kun je aanvragen bij de PiLOD projectleider of een trekker van een Case of Thema. Zie de [[Contact]] pagina voor een overzicht van personen die hiervoor benaderd kunnen worden.
==PiLOD - Platform implementatie Linked Open Data 2013/14==
==PiLOD - Platform implementatie Linked Open Data 2013/14==



Huidige versie van 19 sep 2014 om 14:42

PiLOD - Platform implementatie Linked Open Data 2013/14[bewerken]

Hoe breng je aan elkaar gerelateerde openbare gegevens ook echt met elkaar in verbinding? Die vraag brengt een grote groep mensen vanuit het bedrijfsleven, kennisinstituten en de overheid bijeen in de pilot Linked open data. Nadat in 2012/2013 de mogelijkheden voor het prepareren van data, het daadwerkelijke linken van data en het toepassen van linked data zijn onderzocht, is in november 2013 een vervolg van start gegaan: het Platform implementatie Linked Open Data (PiLOD). Focus van het PiLOD ligt op het toepassen en werken met Linked Open Data. Het Platform implementatie Linked Open Data wordt mogelijk gemaakt door de Belastingdienst | DANS | DEN | Forum Standaardisatie | Geonovum | Kadaster | Ministerie I&M | Ministerie BZK | Ordina | Rijkswaterstaat | SLO | TNO

De Cases, Thema's en Platform LOD pagina's zijn te vinden op:

PiLOD - Pilot Linked Open Data 2012/13[bewerken]

Geonovum heeft in 2012 de pilot Linked open data geїnitieerd, omdat er op meerdere plaatsen wel open data gepubliceerd worden, maar een gemeenschappelijk referentiekader voor ontsluiting ontbreekt. Hierdoor is aan elkaar gerelateerde informatie, in de praktijk moeilijk aan elkaar te koppelen. Intelligentie die in potentie in data aanwezig is, blijft daarmee onderbenut. Met het oog op het beter benutten van de basisregistraties, de opkomst van big data en de ontwikkeling van smart cities, is de tijd rijp voor het praktisch toepasbaar maken van de principes van Linked Open Data.

De projectgroep van de eerste pilot bestond uit vertegenwoordigers van het Forum Standaardisatie, de gemeenten Amersfoort en Nijmegen, Hack de Overheid, het Kadaster, het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Interprovinciaal overleg (IPO), Geobusiness Nederland en Geonovum. Zij zorgden voor de financiën, beslissingen, data en het katalyseren van het proces. De aanpak van deze pilot leest u in het projectplan. Iedereen met belangstelling voor linked open data kan kosteloos deelnemen aan de pilot.

De oude hoofdpagina staat op PiLOD 1.