PLDN Solid Meetups

Introductie[bewerken]

Gerard Persoon heeft eind vorig jaar een lokale Solid server in onze PLDN experimenteeromgeving geinstalleerd, zodat we binnen onze PLDN-community met Solid konden gaan experimenteren. Al snel kregen we het idee, dat we de community activiteiten rondom Solid ook binnen een PLDN-werkgroep konden organiseren. We hebben daarom de vraag uitgezet binnen onze community om te kijken wie er mee willen doen aan een Solid-werkgroep a.d.h. van de volgende vragen:

  • Welke rol wil je hebben in deze werkgroep? (trekker/deelnemer)
  • Welke vragen wil je beantwoord zien?
  • Waar wil je mee experimenteren?
  • Wat zie je als mogelijke resultaten van deze werkgroep?

En we hebben aangegeven, dat iedereen die wil deelnemen aan deze werkgroep, zich kan aanmelden via: platformlinkeddatanl@gmail.com

Nu zijn er al Solid activiteiten in Nederland met een Solid Nederland meetup groep, maar daar zit maar een klein deel van onze community deelnemers in. Hetzelfde geldt voor de W3C Solid Community Group. Om nu dubbel werk te voorkomen, hebben we contact gezocht met de mensen die deze meetup organiseren om te kijken waar we kunnen samenwerken en activiteiten samen kunnen organiseren. Ook zijn we in kaart aan het brengen wie binnen onze community Solid al aan het verkennen zijn vanuit hun sector en hun werkzaamheden.

Solid[bewerken]

Maar wat is nu Solid? Solid is een internationaal initiatief, waarbij o.a. mensen als Tim Berners-Lee en Ruben Verborgh betrokken zijn. Bij dit initiatief worden de standaarden en tooling gedefinieerd, die nodig zijn voor Social Linked Data (Solid). De intentie van Solid is om een nieuwe verbeterde versie van het internet te maken, waarbij de gebruiker de controle heeft over zijn eigen persoonlijke data.


Solid.png


Figuur 1 - Onofficieel Solid overzichtsplaatje (zo eenvoudig mogelijk)

Om dat te bereiken wordt persoonlijke data in Personal Operational Data Stores (PODS) opgeslagen. Afhankelijk van hoe je het organiseert kan een data eigenaar één of meerdere PODS hebben om zijn persoonlijke data te bewaren en te kunnen delen met anderen nadat de eigenaar daar toestemming voor gegeven heeft. En het streven is om de persoonlijke data te ontkoppelen van de applicaties die deze data gebruiken. Zo zou je een MijnHuisPOD kunnen hebben, MijnOnderwijsPOD, MijnZorgPOD, MijnFinancienPOD, etc., maar je kunt ook PODS hebben die meer in de hobby en social media sfeer kunnen voorkomen, zoals een MijnAutoPOD, MijnMuziekPOD, MijnFotoPOD, etc. Solid gaat ervan uit dat PODS gerealiseerd kunnen worden m.b.v. Linked Data, zodat deze data via het internet makkelijk met anderen gedeeld kan worden. Wie, wat mag gebruiken, kan aangegeven worden m.b.v. een MijnPermissies faciliteit. We zien echter wel, dat een aantal onderwerpen bij Solid nog behoorlijk in de kinderschoenen staan, zoals de alternatieven voor een MijnPermissies faciliteit en de mogelijkheden om data weg te kunnen schrijven in PODS. We zien, dat bij het internet de data vooral gelezen wordt en dat de schrijf-mechanismen voor verbetering vatbaar zijn.

We zien ook, dat bijv. in het onderwijs en de zorg er al initiatieven zijn om Solid of aanverwante oplossingen te verkennen en de vraag is dan ook, gaat iedereen voor zichzelf het wiel op dit gebied uitvinden of kunnen we de krachten bundelen binnen bijv. een PLDN-werkgroep om de voorzieningen te bedenken en voor een deel te realiseren, die op grote schaal hergebruikt kunnen worden door anderen en die ook een bijdrage leveren aan de totale opzet van Solid. De mensen die Solid wereldwijd organiseren, vragen expliciet om hulp en vragen ook om wat er nu is te verkennen en toe te passen binnen eigen omgevingen en om daarop feedback te geven.

Voor wie een beter overzicht wil krijgen over Solid en de relevante onderdelen binnen Solid, zie de volgende presentatie van Ruben Verborgh:

De officiele Solid community bronnen op GitHub zijn te vinden op:

En de Solid/Inrupt Getting Started documentatie (en meer) voor app ontwikkelaars is te vinden op:

Deelnemers[bewerken]

We zijn nu aan het inventariseren wie er deel willen nemen aan deze werkgroep.

Activiteiten[bewerken]

Op dinsdag 9 april willen we in de middag de kick-off sessie organiseren voor deze werkgroep. Nadere details over locatie, programma en precieze tijdstip volgen nog.

Ook zijn we nu aan het inventariseren hoe we de verdere activiteiten het beste kunnen organiseren, waarbij alles mogelijk moet zijn: Een individu, die zelf wil experimenteren, een groepje mensen die willen samenwerken rondom een bepaald onderwerp/thema, etc. We streven er daarbij echter wel naar om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Solid-documentatie en community-faciliteiten die er al zijn, zodat we niet alleen lokaal, maar ook internationaal onze bijdrage kunnen leveren aan Solid als geheel. En dat betekent dan ook dat we voor een deel in het Engels zullen werken (of er voor kunnen kiezen om volledig in het Engels te werken, maar dat moet ook geen drempel zijn).

Zie voor alle nu bekende Solid-activiteiten:

Resultaten[bewerken]

Wat de resultaten gaan worden, zullen we met elkaar gaan bepalen. De werkgroep moet zoveel mogelijk community-driven werken. Dus waar is behoefte aan binnen onze community, maar ook waar zit de urgentie binnen Solid geheel om onderdelen van Solid beter uit te werken en bijv. de open standaarden (en de tooling) die daarbij gebruikt worden een flinke stap verder te brengen.