Boek/FrancissenEchtelt

< Boek

Huiskluis: basis voor nieuwe diensten

Auteurs

  • Paul Francissen (Envolve)
  • John van Echtelt (CGI)

De ‘Huiskluis' is een praktijktoepassing ontwikkeld tijdens de landelijke Linked Open Data (LOD) Pilot. De Huiskluis ‘weet alles over je huis’. Hij bevat links naar data/informatie van overheden (basisadministraties), bedrijven en instellingen, maar ook van bewoners en eigenaren zelf. De Huiskluis biedt bewoners en eigenaren van verblijfsobjecten (woonhuizen, bedrijfspanden, instellingsgebouwen, etc) de mogelijkheid om informatie eenvoudig te verzamelen en op een veilige manier te delen met leveranciers, overheden, buren, hulpverleners, en anderen. De toepassing laat zien dat informatie over elk pand in Nederland op maat kan worden geleverd, met behulp van het linked data principe. En dat dit vele nieuwe toepassingen mogelijk maakt. De praktijkcase heeft een bijdrage geleverd aan de doelstelling van de Linked Open Data pilot door te tonen dat het mogelijk is om informatie over verblijfsobjecten uit verschillende bronnen bijeen te brengen en te ontsluiten voor nieuwe diensten.

Stel dat we alle data over een huis of bedrijfspand op één plek bijeen brengen; data van de overheid, van bewoners, van buren, van bedrijven en van apparaten. En dat we de bewoner/eigenaar de sleutel geven van deze digitale kluis zodat hij kan bepalen wie toegang krijgt tot die informatie. Welke nieuwe diensten zou dit mogelijk maken?

Deze uitdagende gedachte kwam op tafel tijdens de eerste bijeenkomst van de Linked Open Data (LOD). Henk van de Berk, Floris de Bree (Arcadis), John van Echtelt (CGI), Christophe Guéret (KNAW/DANS), Paul Francissen (Envolve), Andreas Hoogeveen (Royal Haskoning DHV), Paul Janssen (Geonovum), Jan Kooijman, Marcel van Mackelenbergh (Belastingdienst) en Holger Peters (GemGids) hebben het idee in de maanden daarna uitgewerkt. Samen ontdekten zij dat het linken van data over een huis vele nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Het idee kreeg de naam ‘Huiskluis’.

B2-Logo Huiskluis.jpg

In dit artikel beschrijven we het concept van de Huiskluis en de toegevoegde waarde die wij zien. Vervolgens werken we 3 usecases van mogelijke toepassingen uit. We ronden af met een blik op de toekomst en enkele gedachten ten aanzien van het vervolg.

Concept
[bewerken]

Een huis of bedrijfspand wordt omgeven door een wolk aan informatie. Denk aan vergunningen, bouwtekeningen, energieverbruik, facturen, foto’s en koopaktes. Die informatie staat her en der verspreid op het web en op andere plekken, is vaak lastig te vinden en lang niet altijd vrij toegankelijk. Dit beperkt bewoners in het gebruik ervan.

De Huiskluis is een digitaal platform dat alle gegevens over een huis of bedrijfspand samenbrengt op één centrale plek. De bewoner kan hier zijn eigen informatie aan toevoegen. Vervolgens kan hij bepalen welke gegevens hij met wie deelt.

Er ontstaat een gepersonaliseerd datadossier over een woning of bedrijfsgebouw, met informative/data van bewoners/eigenaren en van derden. Denk aan: Hoe de straat er vroeger uitzag. Wie er ooit woonden of werkten. Wie de architect was. Het oorspronkelijke ontwerp. De WOZ-waarde. Energieverbruik. Vergunningaanvragen. Bestemmingsplan. Welstandseisen. Hoeveel zonne-energie zijn dak kan opwekken. Vuilophaaltijden. Welke foto’s op Flickr staan. Of het een monument is. Wat daarover op Wikipedia staat. Wat de renovaties kostten (facturen). Inbraakpreventie. Waar de ondergrondse leidingen liggen. Wie de producent is van de ramen en deuren. Signalen van rookmelders. Info over wie er thuis zijn. Handleidingen van apparaten. Etcetera.

Het combineren en uitwisselen van deze data maakt vele nieuwe diensten mogelijk. Zo kan een bewoner met zijn energiegegevens en dakafmetingen laten berekenen of zonnepanelen interessant voor hem zijn. Met zijn buren kan hij afspraken gaan maken over gezamenlijke inkoop en onderhoud of hij kan gegevens met hen delen, zoals een bouwtekening of oude foto’s. Zijn beveiligingsbedrijf laat hij weten wanneer hij op vakantie is. Voor een gemeentelijke vergunningaanvraag haalt een bewoner alle gegevens uit zijn Huiskluis. Samen met hulpdiensten verbetert hij de veiligheid door levensreddende informatie te delen. Zijn verzekeraar geeft hij toegang tot foto’s van mijn inboedel. Zijn aannemer laat hij weten waar de leidingen liggen. En als hij zijn huis verkoopt, kan hij een compleet woondossier ter inzage aanbieden aan potentiële kopers of een hypotheekverstrekker.

De Huiskluis is een open community met gestandaardiseerde koppelvlakken. Hierdoor staat het voor iedereen vrij om nieuwe diensten te ontwikkelen, welke slim gebruiken maken van de waardevolle informatie en groepsfuncties die samenkomen in de Huiskluis.

Bij het gebruik van de Huiskluis gelden een aantal gebruiksregels. De bewoners/eigenaren bepalen welke persoonlijke informatie zij opnemen in hun Huiskluis en aan wie zij die informatie tonen en/of beschikbaar stellen. Derden kunnen de Huiskluis gebruiken om data te koppelen aan verblijfsobjecten en om diensten aan te bieden die gebruik maken van informatie uit de Huiskluis, mits de bewoner/eigenaar daarvoor toestemming verleent.

Het concept voor de Huiskluis is uitgewerkt in een video en een videoanimatie. Kijk op www.huiskluis.nl voor meer informatie.

B2-plaatje animatie huiskluis 1.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 2.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 3.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 4.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 5.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 6.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 7.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 8.jpg

B2-plaatje animatie huiskluis 9.jpg

Tabel 1: Beelden uit de video-animatie over de Huiskluis

Toegevoegde waarde[bewerken]

Het bijeenbrengen van open data over een huis op één centrale plek is op zich niet bijzonder. Althans, niet in de wereld van linked data. Zodra dataobjecten aan elkaar gekoppeld zijn via linked data, is een eenvoudige Google-search voldoende om snel veel informatie te vinden over een specifiek huisadres.

Wat is dan wel bijzonder aan de Huiskluis?

De Huiskluis is bijzonder doordat het openbare (‘open’) en persoonlijke (‘gesloten’) informatie bijeenbrengt en de bewoner in staat stelt deze informatie te bewerken en te delen met anderen. Daarmee krijgt de bewoner controle over zijn gegevens en kan hij gebruik door derden toestaan. Bovendien maakt de Huiskluis een huis ‘digitaal bereikbaar’, iets wat met bestaande social media niet mogelijk is. De combinatie van ‘kluis’ en ‘messaging service’ maakt nieuwe diensten mogelijk.

Trends[bewerken]

Het idee voor een Huiskluis-achtig digital platform is niet (geheel) nieuw. Er zijn initiatieven geweest zoals Privver en de Digitale Brievenbus om digitale informatie af te leveren op een huisadres. Ook zijn er diverse initiatieven om (open) data te koppelen aan huisadressen, zoals Funda en de app Open Huis. Voorzover bekend is de combinatie van functionaliteiten zoals hier beschreven voor de Huiskluis, nog niet eerder aangeboden. Of de Huiskluis daarmee voorziet in een brede behoefte weten we niet. Wel zien een een aantal trends waarop de Huiskluis zou kunnen aansluiten:

  • Open data; steeds meer (overheids)data over woningen, bedrijfspanden en omgeving komt beschikbaar
  • Slimme huizen; er is een ontwikkeling van slimme, begrijpelijke en toegankelijke technologische oplossingen en diensten in de persoonlijke woon- en leefomgeving. Denk aan beveiliging, zorgtoepassingen, draadloze bediening van apparaten, etc. Slimme huizen sluiten daarmee aan op ‘smart cities’ en ‘smart grid’.
  • Privacy; mensen hechten meer en meer waarde aan controle over de data die samenhangt met de persoonlijke levensfeer
  • Cloud; netwerkdiensten maken het mogelijk snel toegang te geven tot nieuwe applicaties en mogelijkheden voor data-opslag
  • Any device; er is een behoefte om apparaat-onafhankelijk te kunnen werken met applicaties en data
  • Zelforganiserend vermogen vergroten; door inzet van internet en social media ontstaan nieuwe initiatieven tot samenwerking. Denk aan gezamenlijk inkoop van zonnepanelen, samenwerking in de wijk, etc.
  • Sociale cohesie in de wijk; er is veel aandacht voor verbetering van samenhang in buurten en wijken
  • Smart disclosure; slimme manieren om data te ontsluiten zodat het beter gebruikt kan worden in toepassingen

Mogelijke toepassingen[bewerken]

Tijdens diverse brainstormsessies is nagedacht over mogelijke toepassingen van de Huiskluis. Een greep uit de ideeen die naar voren kwamen is hieronder weergegeven. In bijlage 1 zijn drie toepassingen uitgewerkt tot usecases.

Algemene informatie

  • gepersonaliseerd informatiedossier via google
  • welke bedrijven zitten in de buurt van de woning
  • het weer bij mij thuis

Financieel

  • bepaling woz-waarde en uitwisselen met andere bewoners
  • waardeontwikklingprognose
  • kostenberekening: wat kost mijn huis
  • mogelijkheden om huis te verbeteren ivm waardestijging

Historie

  • geschiedenis van mijn huis
  • app met tijdlijn wat heeft het huis meegemaakt
  • verhalen/boeken koppelen aan gebouwen foto's delen
  • monumenteninformatie
  • archieven koppelen aan je huis

Sociaal/organisatie

  • gluren bij de buren, wat verkopen de buren op marktplaats?
  • linken met gegevens van vereniging van eigenaren
  • woningcorporatie kan onderhoud beter regelen door bewoners te laten meedenken en –beslissen
  • afspraak; als iemand in de buurt komt krijg je een bericht
  • zelfredzamheid bevorderen in de buurt
  • leen mijn spullen/ mijn auto
  • bezorgafspraak maken met buren voor als je niet thuis bent

Veiligheid

  • huisdiagnose: welke risico's gelden
  • gevaarlijke bedrijven in de omgeving
  • gegevens beschikbaar stellen aan buren/hulpdiensten als er een rookmelder afgaat
  • mensen bereiken in geval van calamiteiten in straat of buurt

Energie en milieu

  • afsluiting energiecontracten
  • inkoop zonnepanelen
  • energievergelijken met soortgelijke huizen
  • milieugegevens in kaart
  • energiewedstrijd: wat verbruik je tov iemand anders

Verzekeringen/hypotheken

  • voorkomen van dubbele verzekeringen
  • inboedel beter verzekeren met foto’s
  • toegang tot informatie voor hypotheekverstrekking

Overheidsdiensten

  • gemeentelijkediensten: afval, bekendmakingen
  • publiek rechtelijke beperkingen
  • koppeling kadastrale uitreksels
  • vergunningenhulp: alle relevante documenten meesturen

Onderhoud

  • gezamenlijke inkoop
  • tuinonderhoud
  • onderhoudsplan
  • documenten over onderhoud opslaan
  • garantiebewijzen en handleidingen van producten

Verkoop

  • betere informatie bij verkoop: als ik wist dat die info beschikbaar was, was ik er nooit gaan wonen
  • complete digital dossier meeleveren
  • alle infomatie voor koopakte etc. bijeen op één plak
  • publiek rechtelijke beperkingen
  • notaris heeft gegevens over het huis
  • verhuisknop: welke data blijft op dit adres

Zorg en domotica

  • huis automatisch op slot als je ver van je huis bent
  • thuiszorg: dossiers koppelen aan een huis
  • domoticavoorzieningen: in kaart brengen via Huiskluis
  • burencontact: ik ken veel buren maar weet niet hoe ze heten

Fun en gaming

  • fun: wat zit er exact aan de andere kant van de wereld?

Een blik in de toekomst[bewerken]

Steeds meer apparaten in ons huis worden verbonden met het internet. Uw huis wordt een ‘smart home’.Via uw digitale thermostaat kan u weersgegevens open delen met anderen. Uw wasmachine zal zelf aangeven wanneer een onderdeel aan vervanging toe is. Via uw digitale TV provider is bekend welke on demand film u wanneer heeft bekeken. Uw beveiligingssysteem heeft de bewakingsbeelden van uw huis ergens in de cloud opgeslagen.

Slimme huizen veranderen de manier waarop we leven. Energieverbruik meters, op internet aangesloten huishoudelijke apparaten, op afstand bedienbare deursloten en in-house video bewaking brengen ons gemak, maar genereren ook enorme gegevenssets. Smart home producten verzamelen daarmee buitengewoon gedetailleerde gegevens over ons leven. Deze gegevens heeft waarde voor de rechtshandhavers, marketeers en hackers.

Er is tegenwoordig al veel te doen over uitwisseling van persoonsgebonden informatie. Overheden, veiligheidsdiensten en bedrijven vragen nu al bij internet providers en mobiele telefoonaanbieders om persoonlijke gegevens van klanten. Deze informatie wordt verstrekt zonder de persoon om wie het gaat op de hoogte te stellen.

Nu onze huizen ook veel gegevens gaan produceren, zal de uitwisseling van huisgebonden informatie stijgen. Leveranciers van digitale TV-diensten, verzekeringsmaatschappijen en energiebedrijven en beveiligingsbedrijven zullen – al dan niet tegen betaling – huisgebonden informatie gaan verstrekken en uitwisselen.

Onbevoegde gebruikers kunnen steeds makkelijker toegang krijgen tot gedetailleerde privé-informatie over uw thuissituatie. Daarom wordt een betrouwbare oplossing voor privacy gerelateerde vragen steeds belangrijker. Wie krijgt er toegang tot welke gegevens over uw huis?

In onze visie mogen gegevens over je huis niet open worden gedeeld zonder dat de bewoner het weet. Daarom vinden we data huisgebonden informatie in de Huiskluis moet kunnen opgeslagen. De bewoner houdt de digitale huissleutel in handen en bepaalt zelf welke andere partijen over welke gegevens mogen beschikken.

Hoe nu verder[bewerken]

In essentie gaat het bij de Huiskluis om ‘slim ontsluiten’ van open en gesloten data. Op 30 mei 2013 heeft de Task Force on Smart Disclosure van de Amerikaanse National Science and Technology Council het rapport ‘Smart Disclosure and Customer Decision Making’ uitgebracht. Dit rapport onderstreept het belang om (open) data ‘direct’ en ‘bruikbaar’ aan consumenten beschikbaar te stellen. De Taskforce stelt dat nieuwe direct bruikbare datagedreven producten en diensten (zoals zorgdiensten, energiediensten) de transparantie vergroten en consumenten in staat stellen om betere keuzes te maken over aankopen. Dit maakt markten efficiënter, concurrerender en innovatiever en daarmee draagt het bij aan werkgelegenheid en economische groei.

Location-Linked Data wordt in het rapport onderkend als een type data dat verschillende consumentensectoren overstijgt.

In many domains, consumers are interested in finding out about products, services, and issues near where they live or in other specific locations. For example, smart disclosure data about local schools, recreation facilities, environmental quality, and other factors can help consumers decide where to buy or rent a home.

Het rapport is een oproep aan overheidsinstellingen om in hun open data beleid veel meer aandacht te besteden aan ‘smart disclosure’. Een van de middelen is publiek private samenwerking. Wij willen vanuit deze gedachte de Linked Open Data pilot graag een praktisch vervolg geven.

Overheid, kennisinstellingen en bedrijven kunnen gezamenlijk een open project starten waarin de architectuur en de core van de Huiskluis wordt gerealiseerd. Er wordt een prototype gebouwd en in proof of concepts worden de ontologie en privacy-aspecten uitgewerkt. Gedurende deze pilot kan de overheid een ‘slim ontsluitingsbeleid’ formuleren en gezamenlijk worden afsprakenkaders voor het ontsluiten en uitwisselen van aan verblijfsobjecten gerelateerde informatie opgesteld. Daarna kunnen commerciële organisaties innovatieve Huiskluis gerelateerde diensten realiseren welke voorzien in de behoefte van bewoners en voldoen aan het ‘slim ontsluitingsbeleid’.

Referenties[bewerken]

  • Dosi, G. (1982). Technological paradigms and technological trajectories. Research Policy, 11, pp.147-162.
  • Kuhn, T.S. (1970). The Structure of Scientific Revolutions. III. Chicago: University of Chicago Press, 2nd Ed.

Bijlage 1: Usecases Huiskluis
[bewerken]

Om het idee van de Huiskluis verder uit te werken werd een aantal usecases bedacht. Hieronder worden deze beschreven.

Usecase ‘er is brand in mijn huis’
[bewerken]

Het is een gure zaterdagavond. Het heeft gesneeuwd en er staat een stevige noordoosten wind. Karel en Linda zijn een weekendje weg en opa en oma passen op de kinderen en blijven slapen. Opa heeft de open haard weer eens lekker opgestookt. Freek slaapt dit weekend bij zijn natuurlijke moeder. Om 11 uur gaat iedereen lekker slapen. De open haard is uit. Om 12.30 krijgt de brandweer via 112 een brandmelding. Schoorsteenbrand in het huis van Karel en Linda de Vries. Alles is donker, maar er komen vlammen uit de schoorsteen en de vonken vallen op het rieten dak. De brandweercommandant roept zijn collega’s op en om 12.37 rijdt het eerste brandweervoertuig uit.

Via het informatiesysteem in het voertuig wordt alle informatie verzameld. Daarbij wordt ook de Huiskluis van het huis van Karel en Linda de Vries geraadpleegd. Die hebben hulpdiensten geautoriseerd om in geval van nood informatie uit de digitale kluis te halen. Brandweercommandant Piet leest de informatie en verdeelt de taken. In de Huiskluis vindt hij in welke vertrekken mensen slapen. Er is haast geboden. Op zolder, direct onder het rieten dak, slapen Freek en Frits. Ze zijn 4 en 6 jaar oud.

In de Huiskluis vindt men ook de contactgegevens van bewoners, omwonenden en familie. Het mobiele nummer van Karel wordt gebeld. Er wordt niet opgenomen… Gelukkig wordt er bij de ouders van Linda wel opgenomen. Via hen is het nummer van het hotel waar Karel en Linda verbleven snel opgespoord. Ook is het nu duidelijk dat opa en oma in het huis zijn. De ouders van Linda weten niet zeker of Freek dit weekend thuis slaapt.

Bij het huis aangekomen ziet commandant Piet dat het rieten dak inmiddels vlam heeft gevat. Brandend riet vliegt door de lucht. De commandant schat in dat alle huizen binnen 200 meter ter zuidwesten van het huis direct gevaar lopen. Hij informeert de kazerne dat direct omwonenden direct hun huis uit moeten. In de kazerne wordt direct zichtbaar welke huizen gebeld moeten worden. Via de Huiskluis wordt een noodbericht verstuurd en alle bewoners worden tegelijkertijd geinformeerd via een boodschap op hun mobiele telefoon. De meesten melden direct terug dat ze het noodbericht hebben ontvangen. De huizen die niet reageren worden als eerste bezocht door de burgerbrandweer.

Commandant Piet ziet op dat moment een klein jongetje huilend het huis uit komen. Hoi Frits, hoe is het met je jongen? Heb je pijn?, vraagt hij. ‘Nee, ik ben mijn beer kwijt’. Dan gaan er twee brandweermannen het huis in. Via de Huiskluis hebben zij een plattegrond van het huis en weten ze waar de hoofdschakelaar zit. Ook weten ze dat er zuurstofflessen in de bijkeuken liggen. Die moeten als eerste weg. Via de kazerne krijgt hij Karel aan de lijn. Piet vraagt gelijk aan Karel of Freek in het huis slaapt of bij zijn moeder is. Karel bevestigd dat Freek bij zijn moeder slaapt. De brandweer hoeft niet de brandende zolder niet in.

Door de goede samenwerking en de beschikbare informative in de Huiskluis werd iedereen snel gered en was er zelfs nog gelegenheid om het familieportret uit de kamer te halen. Piet is er trots op dat hierdoor werd veel schade voorkomen. Op de weg terug naar de kazerne rijdt de brandweer langs het huis van de ouders van Linda. Ze stoppen even om kleine Frits zijn beer terug te geven.

Use case ‘het huis dat ik lief heb’[bewerken]

In het huis waarin ik woon, woonde mij opa en de opa van mijn opa. Zolang is het al in de familie. Er is veel gebeurd rondom dit huis. Vroeger lagen hier alleen akkers. Nu is er een snelweg langsgekomen en is de hooischuur verbouwd tot slaapkamers. Graag deel ik de kennis over het huis voor toekomstige generaties of bewoners. Om de verhalen rondom mijn huis te vertellen stel ik een informatiedossier samen. Met zoveel mogelijk relevante informatie over mijn huis en omgeving, van mijzelf en van derden. Dat maak ik toegankelijk maken voor eenieder die geïnteresseerd is. 

Over welk soort informatie/data gaat het? Het gaat om informatie van de bewoner zelf. Zoals historische foto’s, films, bouwtekeningen, oude kaarten, ontwikkelingen in de buurt, tekeningen, geschreven documenten, etc.

En het gaat ook om data van derden. Zoals archieffotos, luchtfoto’s, grondwaterstanden, leidingen ondergrond
bronnen met verwijzing naar huis, zoals boeken, bodem, websites, kadastrale informative, etc.

Bij het samenstellen van het dossier maak ik gebruik van de Huiskluis. Die geeft mij direct toegang tot alle informatie te die standaard al beschikbaar is over mijn huis en omgeving (open data). Waaronder informatie van archiefdiensten. Ook vind ik via de Huiskluis data die door andere enthousiastelingen over de straat/buurt beschikbaar is gemaakt (zoals de foto’s die door een archivaris aan het huis zijn gelinkt). En ik krijg als bewoner de mogelijkheid om informative van anderen van commentaar te voorzien. De Huiskluis helpt mij ook bij het vinden van online diensten/apps die mij helpen om historische informatie te verzamelen (historischefotos.nl). Die helpen me ook om te bepalen welk soort informatie je zelf beschikbaar kunt stellen over een pand, en hoe je die informatie vindt. Ze helpen bij het maken van mooie presentaties.

De Huiskluis laat mij bepalen wie toegang krijgt tot de informatie. Mijn persoonlijke fotos’s zijn alleen toegankelijk voor mijn familie. Andere foto’s deel ik met de archiefdiensten en met de buren. De Huiskluis helpt mij ook bij de overdracht van het dossier naar nieuwe bewoner.

Usecase 'ik wil mijn huis verkopen'[bewerken]

Ik wil mijn huis verkopen. Om kopers te interesseren stel ik een informatiedossier samen. Met zoveel mogelijk relevante informatie over mijn huis en omgeving, van mijzelf en van derden. Dat maak ik toegankelijk maken voor potentiële kopers. 

Het gaat om een grote hoeveelheid informatie:

  • Van mijzelf:
facturen van onderhoud, renovatie, etc., onderhoudscontracten (glazenwasser, schilder, cv, tuin, etc), energierekeningen, foto's van onderhoud/renovatie (leidingen, etc), planten in de tuin, incl onderhoudsplan, fotos (van jezelf en van anderen), tekeningen, ideeën/plannen/tips voor verbetering van het pand, beschrijving van de wijk, leverancier van mijn keuken, etc., link naar aannemers,
 historie, maatregelen voor inbraakpreventie, info over Vereniging van eigenaren (incl notulen, etc.), aanbevelingen van buren hoe fijn het is om er te wonen/werken.
  • Van derden (open data): vergunningen, bestemmingsplan, grondwaterstanden, leidingen ondergrond, criminaliteit, scholen/kinderopvang, archieffotos/tekeningen, bodem, luchtkwaliteit, verkeer, fotos, websites (bijv van leverancier van keuken), energieverbruik / energielabel, BIM rapport incl 3d visualisaties en motivatie tot keuzes, etc.

Om het dossier samen te stellen maak ik gebruik van de Huiskluis. Die helpt mij met het verzamelen van alle informatie die standaard beschikbaar over mijn huis en omgeving (open data). Als bewoner heb ik de mogelijkheid om een toelichting te geven bij die informatie. Bijvoorbeeld bij het bestemmingsplan geef ik aan dat er een uitzonderingsgrond is voor de dakgoothoogte. De Huiskluis geeft me ook tips welk soort informatie ik zelf beschikbaar kan stellen over mijn pand en hoe ik die vind/verzamel. Ook wordt ik geholpen bij het vinden van apps die mij helpen om een mooie presentatie te maken van die informatie. Via de Huiskluis kan ik de verzamelde informatie koppelen aan verkoopdossier bij makelaar of op funda.


Doordat de Huiskluis werkt op basis van links is van veel informatie ook bekend wie de bronhouder is en wat de betrouwbaarheid is. Een koper hoeft dus niet te twijfelen aan de echtheid van een koopakte of een verstrekte vergunning.

De Huiskluis biedt mij de mogelijkheid om te bepalen welke informatie ik met wie wil delen. Wie mag welk deel van het informatiedossier inzien, en op welk moment in het verkoopproces?
Wanneer het huis is verkocht draag ik de Huiskluis met alle informative over het huis over aan de nieuwe eigenaar. Hij heeft da nook meteen alle foto’s en tekening van de renovaties en verbouwingen die ik de afgelopen jaren heb laten uitvoeren.