Wat is het

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 11 jan 2022 om 18:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Met linked data breng je samenhang aan in informatie. Linked data maakt van woorden of dingen, zoals de stad ‘Den Haag’, unieke concepten. Elk concept wint aan betekenis als er meer beschrijvingen aan gelinkt worden. Daardoor krijgt de inhoud van webdocumenten meer betekenis (context) en worden zoekresultaten nauwkeuriger (relevanter).

De principes die ten grondslag liggen aan Linked Data zijn:

 1. Use URIsEen Uniform Resource Identifier (URI), is een internet-protocolelement, gebaseerd op eerdere voorstellen van Tim Berners-Lee. Het is een unieke benaming van een bron, een stuk informatie, data of dergelijke. as names for things
 2. Use HTTP URIsEen Uniform Resource Identifier (URI), is een internet-protocolelement, gebaseerd op eerdere voorstellen van Tim Berners-Lee. Het is een unieke benaming van een bron, een stuk informatie, data of dergelijke. so that people can look up those names
 3. When someone looks up a URI, provide useful information, using the standards (RDF*, SPARQLSimple Protocol And RDF Query Language (SPARQL) is een RDF zoektaal (Query Language) - die gebruikt wordt om RDF-gebaseerde data te bevragen middels zoekopdrachten (Query).)
 4. Include links to other URIsEen Uniform Resource Identifier (URI), is een internet-protocolelement, gebaseerd op eerdere voorstellen van Tim Berners-Lee. Het is een unieke benaming van een bron, een stuk informatie, data of dergelijke., so that they can discover more things

Als Platform Linked Data Nederland willen wij benadrukken dat het bij Linked Data niet alleen gaat om het bouwen van zinvolle en leuke applicaties, maar dat het ook gaat om het op een meer flexibele manier oplossen van integratievraagstukken (interoperabiliteit). Dit laatste wordt weleens vergeten en dat vinden wij een gemiste kans. Juist op het gebied van interoperabiliteit ligt de grote kracht en het potentieel van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. Het gaat hier om interoperabiliteit zowel binnen organisaties als tussen organisaties. Ook vinden wij dat het belangrijk is om te weten binnen welke context en bij welke vraagstukken semantiek juist wel belangrijk is en veel aandacht vraagt en bij welke vraagstukken dat niet zo belangrijk is.

Een eerste kennismaking met linked dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat

Tijdens de Platform Linked Data Nederland bijeenkomsten plannen we meestal een introductiesessie in om nieuwe deelnemers aan ons platform een goede basis mee te geven. Zie bijv. de Linked Data Introductie zoals deze gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat is bij de bijeenkomst in Amsterdam bij Waternet. Een andere korte introductie op Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires)., met een voorbeeld, wordt gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat op de website van het Linked Data Primer (LinDA) project. Semantic Web en Linked Data expert Manu Sporny hebben op YouTube ook een goede introducties over Linked Data gezet:

  

Een best practice voor het publiceren van Linked Data vindt u in de TNO publicatie In 9 stappen naar Linked Data En ook het W3C heeft verschillende voorbeelden gepubliceerd op Data on the Web Best Practices

Online Trainingsmateriaal

Om kennis op te bouwen over de basisconcepten en prinicipes van linked data is er goed online trainingsmateriaal beschikbaar. Dit materiaal is gratis toegankelijk.

 • OpenHPI - Information Service Engineering > Nieuwe OpenHPI cursus, behandelt de basisprincipes van natuurlijke taalverwerking en de basis van op Linked Data gebaseerde kennisrepresentatie en machine learning om de overgang van ongestructureerde data naar machinaal verwerkbare kennis mogelijk te maken. Mogelijkheid tot certificering.
 • OpenHPI - Linked Data Engineering > Oude OpenHPI cursus, behandelt het totale proces van het publiceren en consumeren van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. Rijke verzameling van verschillende trainingsmaterialen aan met opgenomen webinars, presentatiemateriaal, oefeningen en opdrachten. De meeste content van deze cursus is nog steeds beschikbaar.
 • Inria - Introduction to a Web of Linked Data > Inria cursus, behandelt de Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).-standaarden en -principes die de basis vormen van het semantische web.
 • Open Data Support > nadruk ligt op het publiceren van Linked Data en op onderwerpen als Meta Data Management (MDMMaster data management (MDM) een methode die wordt gebruikt om de kerngegevens van een organisatie te definiëren en te beheren en om zo, met gegevensintegratie, één referentiepunt te bieden.) en data kwaliteit. Er is onderscheid gemaakt tussen Fundamental en Advanced modules. Het kwis-element in het trainingsmateriaal zorgt ervoor dat je meteen kunt checken of je het geleerde ook daadwerkelijk begrepen hebt.
 • EUCLID > behandelt het totale proces van het publiceren en consumeren van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. Rijke verzameling van verschillende trainingsmaterialen aan met opgenomen webinars, presentatiemateriaal, oefeningen en opdrachten en een e-book dat zowel online via de website (in de modules) als via iTunes beschikbaar is. EUCLID geeft ook duidelijk aan wie welke modules zou moeten volgen gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat de rol die iemand heeft bij Linked Data activiteiten (een leerplan per rol).
 • British National Bibliography > behandelt het totale proces van het publiceren en consumeren van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires)..

Cursussen

Wilt u meer de diepte in, dan kunt u een praktijkcursus overwegen.

 • ArchiXL geeft een introductiecursus Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).
 • GO Opleidingen > GO Opleidingen biedt een cursus aan, waarin Linked Open DataInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen. voor Erfgoedinstellingen behandeld wordt.