VraagEnAntwoord 1

Wat doe je met geometrie?[bewerken]

Waar haal je een vocabulary vandaan?[bewerken]

Kan je UML naar OWL/RDFs vertalen?[bewerken]

Kort antwoord op deze vraag is ja, het is mogelijk.

Om de vraag nader te specificeren. In de geo wereld zijn veel informatiemodellen beschreven in UML. Door deze informatiemodellen om te zetten naar een OWL vocabulary kunnen ze gebruikt worden voor het publiceren van linked data. Hieronder ga ik de volgende vraag beantwoorden: Hoe maak ik van een UML Diagram in Enterprise Architect een vocabulary dat ik in Google Refine als vocabulary kan gebruiken?

Hoe regelen we de toegang en vertrouwen?[bewerken]

In een linked data omgeving voor de Nederlandse overheid zullen niet alle gegevens toegankelijk zijn voor iedereen. Hoe bouw je nu een linked data infrastructuur waar niet iedereen toegang heeft tot alles. In het architectuurplaatje van het semantic web is het in de vakjes Proof, Trust en Cryptography nog angstvallig leeg en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web. Hieronder vind je dus geen antwoorden, maar alleen maar meer vragen:

  • In de semantic web wereld kan je alle gegevens modeleren als subject predicaat object tripels. Kun je de hele het hele toegangsmechanisme modelleren als een ACL (Access Control List) op deze tripels?