SKOS-AX Voorbeelden van potentieel gebruik

Onderdeel van de Werkgroep SKOS-AX

Aanmelden van voorbeelden[bewerken]

Van de volgende voorbeelden denkt de werkgroep dat SKOS-AX van toegevoegde waarde kan zijn. Op deze pagina wordt aangegeven hoe de voorbeelden op dit moment invulling geven aan een begripsbeschrijving. Dit is relevant voor het ontwikkelen van SKOS-AX, immers: SKOS-AX zal toegevoegde waarde moeten bieden bij deze voorbeelden, wil SKOS-AX hier voor worden gebruikt.

Iedereen wordt uitgenodigd om voorbeelden toe te voegen. Randvoorwaarde is minimaal dat het gaat om een beschrijving op basis van linked data en dat deze openbaar gepubliceerd is via het internet. Met dit laatste willen we niet suggereren dat SKOS-AX alleen bedoeld is voor open data. Als bruikbaar voorbeeld is het echter van belang dat het mogelijk is om zonder drempels te kijken hoe het voorbeeld in elkaar zit.

Voorbeelden[bewerken]

  • http://dbpedia.org. DBPedia kent zowel een OWL ontologie als een SKOS categorisatie voor de onderwerpen uit wikipedia.
  • http://bag.kadaster.nl. De beschrijving van de BAG kent een OWL ontologie voor de inhoud van de BAG, en daarnaast een SKOS begrippenmodel voor de beschrijving van de betekenis van de gegevens voor mensen, gerelateerd aan de .
  • http://definities.geostandaarden.nl. De begrippen uit de NEN3610 informatiemodellen (zoals IMRO, IMGEO en IMBRT) zijn op deze site gepubliceerd als begripsmodellen.
  • http://public.cbnl.org. CBNL is de conceptenbibliotheek voor de gebouwde omgeving. Er is zowel gebruik gemaakt van OWL als SKOS elementen.