PLDN Symposium Slimmer Samenwerken door Linked Data – 6 december 2017Op woensdag 6 december vindt het PLDN Symposium “Slimmer Samenwerken door Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).” plaats bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.) in Amersfoort. Meer en meer zien we dat Linked Data in procesketens gebruikt wordt om samenwerken slimmer en makkelijker te maken. Bij dit symposium staan we stil bij de activiteiten van de verschillende PLDN werkgroepen, welke nieuwe open standaarden en tooling beschikbaar is gekomen en laten we een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden zien uit verschillende sectorenEen sector is een deel van de economie. Het is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten.. Oftewel een afwisselend programma over de actuele Linked Data onderwerpen die voor onze community interessant zijn.

Datum: 6 december maart 2017
Tijd: 9:30-17:00 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. (RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.) in Amersfoort
Fotoimpressie: RCE Bijeenkomst

Programma

9:30-10:00 Inloop
PLDN en RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. intro

 • Alwin Sixma (TNO/BDVC/PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)) – Introductie PLDN Symposium (slides)
 • Wilbert Helmus – Welkom op het PLDN Symposium bij RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. in Amersfoort (geen slides)
 • Edwin Klijn (programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen) en Shannon van Muijden (databeheerder collectie Zuiderzeemuseum/Netwerk Zuiderzeecollecties) – Het groeiende netwerk van digitale erfgoedbronnen (slides Oorlogsbronnen) en (slides Zuiderzeecollectie)

  PLDN Werkgroepen
 • Linda van den Brink (Geonovum) – Geo werkgroep (slides)
 • Jan Campschroer (Ordina) – Referentiedata werkgroep (slides)
 • John Walker (Semaku) – Linked Beer activities (slides)

12:00-13:00 Lunch

Forum StandaardisatieForum en College Standaardisatie bevorderen interoperabiliteit en de toepassing van open standaarden binnen de Nederlandse overheid. Digitale systemen zijn interoperabel als gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld. Het College beheert de lijst met aanbevolen en verplichte open standaarden die gelden voor de gehele publieke sector., open standaarden en open source tooling

 • Han Zuidweg (Forum StandaardisatieForum en College Standaardisatie bevorderen interoperabiliteit en de toepassing van open standaarden binnen de Nederlandse overheid. Digitale systemen zijn interoperabel als gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld. Het College beheert de lijst met aanbevolen en verplichte open standaarden die gelden voor de gehele publieke sector.) – Belang van interoperabiliteitsstandaarden voor de overheid (slides)
 • Jesse Bakker (Taxonic) – Shapes Constraint Language (SHACL) (slides)
 • Dimitri van Hees (APIWise) – The OpenAPI Specification (OAS v3) (slides)
 • Jan Voskuil & Victor Louwerse (Taxonic) – CARML, an open source RML engine (slides)

  Linked Data in de praktijk
 • Jans Aasman (Franz Inc.Franz Inc. is bronze sponsor of PLDN. They provide a variety of services as part of its Knowledge Graph platform solution: from architectural consulting and technical seminars to training. Franz’s flagship product, AllegroGraph, provides the necessary power and flexibility to address your Knowledge Graph needs.) – Schaalbare kennis voor ziekenhuizen (slides)

Pauze

 • Christopher Brewster (TNO) – Blockchain and Linked Data in Agrofood supply chains (slides)
 • Erwin van Mierlo (CBS) – CBS Datasets, APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s en samenwerkingsverbanden (slides)
 • Marinus Vonhof (RIONED/Sweco) – Linked Data in de waterketen (slides)
 • Rene Wubbels (ProRail) – Data Driven Asset Management (slides)

17:00 Aankondigingen, afsluiting & borrel


Afbeelding1.png