Lichtgewicht Linked Data Publiceren – 4 februari 2021

Het laatste half jaar hebben er interessante ontwikkelingen plaats gevonden in de Linked Data wereld rond het lichtgewicht publiceren van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).; of in andere woorden tegen lage kosten en korte doorlooptijd de eerste stappen zetten tot het publiceren van Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. In deze sessie laten we zien welke mogelijkheden er zijn, zowel op het gebied van het publiceren van een kleine eenvoudige dataset, tot aan een grote basisregistratie. Daarnaast laten we zien welke tools daarvoor gebruikt kunnen worden.

Datum: Donderdag 4 februari 2021
Tijd: 12:00-14:00 uur
Locatie: Online Webinar
Aanmelden: Aanmeldformulier

Programma (concept)

12:00 Welkom en intro - Waarom een sessie over lichtgewicht Linked Data publiceren? - Erwin Folmer (Kadaster / Universiteit Twente)
12:05 Blok Kleine Datasets: LDLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires). Wizard
Intro: Hackalod / Erfgoed Data (Enno Meijers - Netwerk Digitaal Erfgoed - 10 min)
De aanpak en nieuwe tool: LDLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires). Wizard (Richard Zijdeman - IISG - 20 min)
De “geo extensie: GeoDataWizard” (Richard Zijdeman en Erwin Folmer - 5 min)
De toekomst (Enno Meijers - 5 min)

12:55 uur – Koffiepauze

13:00 Blok Grote Datasets: De Kadaster Data Science aanpak
Waarom een andere aanpak? (Erwin Folmer - 5 min)
De aanpak voor de BGTBasisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). (en ovb BAG 2.0) (Erwin Folmer / Wouter Beek - 15 min)
De tools: TriplyDB (Wouter Beek - Triply - 10 min)
De tools: Weaver (Mo Alamili - Weaver - 10 min)
De tools: Searchdata.com (ovb BAG 2.0) (Esther Wiersma - Valuecare - 10 min)
De toekomst (Erwin Folmer - 5 min)
13:55 Afsluiting - Erwin Folmer

14:00 uur – Einde