Boek 5/Blog: Paul Hermans - Groenten uit Vlaanderen

< Boek 5

In Vlaanderen wordt veel onderzoek gedaan naar Linked Data, maar het aantal applicaties op het gebied van Linked Open Data is nog beperkt. Toch zijn er wel voorbeelden.

De oertijd[bewerken]

De data van de KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen) werden in mei 2014 als open data gepubliceerd. Enkele LOD-fans hebben deze data verwerkt tot een Linked Datatoepassing met: dataset downloads, subject pages, SPARQL endpoint, Linked Data fragments endpoint, full text search en Reconciliation API.

Op federaal vlak[bewerken]

Fedstats België heeft de brondata van twee door hen beheerde nomenclaturen uitgebracht: de statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Unie en de NIS-codes (codes voor het aanduiden van de verschillende administratieve regio’s) die door het Europees OpenCube project gepubliceerd werden als LOD. Verder worden in 2017 de eerste eigen federale stappen gezet op het vlak van Linked Open Data.

Westtoer[bewerken]

Westtoer is het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen die hun (toeristische) data als Linked Data publiceren.

Op Vlaams vlak[bewerken]

In Vlaanderen wordt een zeer ambitieus plan uitgevoerd om alle basisregisters semantisch te modelleren en als LOD te publiceren. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Vlaamse URIstrategie. Eind maart (2017) wordt het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB) als eerste dataset gepubliceerd. Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft een succesvolle pilot achter de rug met een Linked Open Data Editor voor gemeentebesluiten. Het departement Onroerend Erfgoed heeft zijn eerste stappen gezet.

World class research[bewerken]

In de semantische wereld is idlab, RUGent/imec het actiefst. Vanuit hun hoek komt het Linked Data Fragments idee om intelligentie van de server naar de cliënt te verhuizen als antwoord op het ‘SPARQL endpoint down’-fenomeen. Verder werken zij aan RML, een mapping specificatietaal die naast RDBMS bronnen, ook CSV, XML en JSON, aankan en verder nog andere limitaties van bestaande mapping methodologieën adresseert.

Paul Hermans
Oprichter van ProXML (www.proxml.be)


P.S. Wie kan uitleggen waarvan de vreemde titel komt, wint een halve dag gratis vocabulary consulting.