Workshop 21 april 2016

Workshop Data Smart Publiceren

Locatie: Rabobank, Croeselaan 18, Utrecht
Programma: Workshop 21 april 2016

LogoPLDNRabo.png

Presentaties


Aankondiging

In de nabije toekomst kan een consument een data gebaseerde vraag in een zoekmachine (bv. Google) stellen en direct een goed antwoord krijgen. Bijvoorbeeld vragen zoals wat is het dichtstbijzijnde Rabobank kantoor die op dit moment open is.

Nieuwe technologische ontwikkelingen maken dit mogelijk zoals Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. Door toepassen van Linked Data wordt data op basis van webtechnologie gepubliceerd, dat kan voor zowel intern als openbare publicatie op het Internet gebruikt worden. In het laatste geval is de data dan onderdeel van het web, maar dat wil nog niet direct betekenen dat de data ook door zoekengines opgenomen wordt in zoekresultaten. Daarvoor moeten aanvullende stappen gezet worden.

Workshop

Hoe Linked Data een rol kan spelen en welke aanvullende stappen genomen kunnen worden staat centraal in de “Workshop Data smart publiceren”. In een open setting gaan we kennis en ervaringen uitwisselen met het publiceren van data op het web zodanig dat het inhoudelijk opgenomen wordt door zoekmachines.

Aanpak

Platform Linked Data Nederland samen met de Rabobank organiseert hiervoor een hands-on sessie op donderdag 21 april bij de Rabobank te Utrecht. We starten met een toelichting over het belang en de mogelijkheden van goede geïndexeerde dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Vervolgens zullen sprekers op basis van hun eigen ervaring een aanpak schetsen hoe (linked) data optimaal geprepareerd kan worden voor goede indexeerbaarheid. Deze sprekers gaan vervolgens met de deelnemers een workshop in om data te prepareren voor goede indexbaarheid. De resultaten zullen vervolgens per groep gepresenteerd worden. Als input data stelt de Rabobank voorbeeld data beschikbaar, maar de deelnemers worden vooral aangemoedigd hun eigen dataset mee te nemen, en daarmee in de workshop aan de slag te gaan. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen mee te kijken.

Programma

15:00 - Ontvangst
15:30 - Visie van de Rabobank op data (in het web) – Marcel Kuil (Rabobank)
16:00 - Aanpak 1 – Ed Bohnen (GemeenteEen gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat Rotterdam) – Aanpak voor Websites
16:15 - Aanpak 2 – Dimitri van Hees (ApiWise) – Aanpak voor Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).
16:30 - Aanpak 3 – Paul van Genuchten (GeoCAT) – Aanpak voor Geodata
16:50 - Korte toelichting op de workshops en dataset.
17:00 - Workshop gecombineerd met een maaltijd.

  • Groep 1 - Ed Bohnen (GemeenteEen gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat Rotterdam) – Aanpak voor Websites
  • Groep 2 - Dimitri van Hees (ApiWise) – Aanpak voor Linked Data
  • Groep 3 - Paul van Genuchten (GeoCAT) – Aanpak voor Geodata


19:00 - Presentatie & discussie resultaten
19:30 - Borrel
20:00 - Einde