Primeur: linked open data van het Kadaster

 
Nieuws.jpg
Nieuws

Eigenschappen

Publicatiedatum2016/06/26
Korte samenvattingHet Kadaster heeft de datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. ‘de Digitale kadastrale kaart’ (Basisregistratie Kadaster) en ‘Top10NL’ (Basisregistratie Topografie) als linked open datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. gelanceerd.
Bronhttp://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/primeur-linked-open-data-van-het-kadaster.9541071.lynkx
MakerKadaster

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Primeur: linked open data van het KadasterRelatie
  • Platform Linked Data (Let op: pagina bestaat niet.)


Het Kadaster is trots om als eerste (overheids)organisatie geo-datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. met technologie op het hoogste kwaliteitsniveau (5 sterren) aan te kunnen bieden. Op maandag 27 juni 2016 zijn de linked open datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. gepubliceerd. Dit gebeurde tijdens een internationaal symposium van het Platform Linked Data Nederland.

Basisregistraties als linked open dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat

De datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. ‘de Digitale kadastrale kaart’ (Basisregistratie Kadaster) en ‘TOP10NL’ (Basisregistratie Topografie) worden vanaf nu aangeboden als linked open dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Daarnaast biedt Kadaster via Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOKPublieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK)) een platform voor het omzetten van geo-data naar linked open data en APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s. Je vindt dit platform op dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat.pdok.nl.

Verdere ontwikkeling in gebruik van linked open dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat

Sinds 2012 ondersteunt Kadaster het beleid van de overheid om overheidsdata voor iedereen beschikbaar te stellen. Doel hiervan is om innovatie en het gebruik van geo-informatie te stimuleren. Maar alleen open datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. aanbieden is niet genoeg, want de maatschappij vraagt meer.

De vragen rondom het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet zijn voor Kadaster de aanzet geweest om het gebruik van linked open data te verkennen en toe te passen. Het toepassen ervan op de twee nu gelanceerde datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. is slechts het begin. "Wij hebben de technologie in huis die de doorontwikkeling van linked open data en APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s mogelijk maakt. Dit is een onmisbare technologie voor de toekomst, en ook een technologie die nooit ‘af’ is. Dat betekent dat we continue blijven vernieuwen en ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken we de meerwaarde van deze technologie voor onze algehele dienstverlening en kanalen," aldus Kadaster.

Meer informatie?

http://www.kadaster.nl/dataplatform