Primeur: linked open data van het Kadaster

 
Nieuws.jpg
Nieuws

Eigenschappen

Publicatiedatum2016/06/26
Korte samenvattingHet Kadaster heeft de datasets ‘de Digitale kadastrale kaart’ (Basisregistratie Kadaster) en ‘Top10NL’ (Basisregistratie Topografie) als linked open datasets gelanceerd.
Bronhttp://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/primeur-linked-open-data-van-het-kadaster.9541071.lynkx
MakerKadaster

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Primeur: linked open data van het KadasterRelatie
  • Platform Linked Data (Let op: pagina bestaat niet.)


Het Kadaster is trots om als eerste (overheids)organisatie geo-datasets met technologie op het hoogste kwaliteitsniveau (5 sterren) aan te kunnen bieden. Op maandag 27 juni 2016 zijn de linked open datasets gepubliceerd. Dit gebeurde tijdens een internationaal symposium van het Platform Linked Data Nederland.

Basisregistraties als linked open data

De datasets ‘de Digitale kadastrale kaart’ (Basisregistratie Kadaster) en ‘TOP10NL’ (Basisregistratie Topografie) worden vanaf nu aangeboden als linked open data. Daarnaast biedt Kadaster via Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) een platform voor het omzetten van geo-data naar linked open data en API’s. Je vindt dit platform op data.pdok.nl.

Verdere ontwikkeling in gebruik van linked open data

Sinds 2012 ondersteunt Kadaster het beleid van de overheid om overheidsdata voor iedereen beschikbaar te stellen. Doel hiervan is om innovatie en het gebruik van geo-informatie te stimuleren. Maar alleen open datasets aanbieden is niet genoeg, want de maatschappij vraagt meer.

De vragen rondom het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet zijn voor Kadaster de aanzet geweest om het gebruik van linked open data te verkennen en toe te passen. Het toepassen ervan op de twee nu gelanceerde datasets is slechts het begin. "Wij hebben de technologie in huis die de doorontwikkeling van linked open data en API’s mogelijk maakt. Dit is een onmisbare technologie voor de toekomst, en ook een technologie die nooit ‘af’ is. Dat betekent dat we continue blijven vernieuwen en ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken we de meerwaarde van deze technologie voor onze algehele dienstverlening en kanalen," aldus Kadaster.

Meer informatie?

http://www.kadaster.nl/dataplatform