PLDN & Kennisplatform (Big) Data Sessie - 22 April 2021

(Linked) Data oplossingen voor de Gebouwde Omgeving[bewerken]


Op 22 April organiseren het Platform Linked Data Nederland en het Kennisplatform (Big) Data gezamenlijk een sessie met als thema Data toepassingen voor de Gebouwde Omgeving. In een drietal blokken gaan we in op cases binnen de Nederlandse overheid, en telkens wordt de business focus belicht, en ook stilgestaan bij de (technische) implementatie hiervan.

Datum: Donderdag 22 april 2021
Tijd: 15:00-16:45 uur
Locatie: Online Zoom-sessie

Programma[bewerken]

15:00 Welkom en intro - Erwin Folmer (Kadaster / Universiteit Twente) en Natalie Moreno Robles (Kennisplatform (Big) Data)
15:10 Blok 1 - FAIR Samenwerking in de ondergrond Regio Rotterdam
Evides werkt samen met Stedin, de gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard aan de use case ‘samenwerken in de ondergrond’, het FAIR maken van deze datasets en het opbouwen van een FAIR data SidO community. Jan Voskuil vertelt over de GO FAIR-aanpak en Arnout van Dael geeft een live demo van de samenwerkingsomgeving waarbij planningsinformatie integraal toegankelijk is.
Sprekers: Bart Jan van Dijk (Evides), Jan Voskuil (Taxonic) en Arnout van Dael (CGI)
15:40 Blok 2 - Hoe TenneT de Asset Keten transformeert naar een Digitaal Partner Ecosysteem met Linked Data
De energietransitie brengt nieuwe uitdagingen waar het traditionele asset management cascade model te duur en te langzaam is om in de vraag te voorzien. TenneT transformeert daarom de asset keten naar dynamische digitale ecosystemen waarin partners op vernieuwende wijze samenwerken. Digitale wendbaarheid van partners is essentieel voor succes. In de presentatie zien we hoe het ecosysteem vorm krijgt en TenneT informatie uitwisselt met haar partners. We demonstreren hoe het samenspel van semantisch informatiemodellen, data uitwisselstandaarden en Linked Data een vloeiende samenwerking realiseren.
Sprekers: Rogier Post (TenneT), Bram Bazuin (Semmtech) en Wouter Lubbers (Semmtech)
16:10 Blok 3 - Inspiratie
Dé ultieme Digital Twin (3D & Linked Data)
Het Kadaster heeft medio vorig jaar een 3d-model van Nederland beschikbaar gesteld als open data als aanvulling op de Linked Open Data voorziening. 3D en de Linked Data zijn twee werelden! Kadaster, NDW en CGI hebben aangetoond dat deze twee werelden elkaar kunnen versterken. Tony Baving (Kadaster) en Henk van Haaster (CGI) presenteren de digital twin gericht op mobiliteit met live interactie met Kadaster, CBS en NDW Linked Data.
Sprekers: Tony Baving (Kadaster), Henk van Haaster (CGI) en Chantal Achterberg (CGI)
Prijswinnaar Excess Materials Exchange - Van Afval naar Grondstof met Linked Data
Excess Materials Exchange (EME) heeft recent een innovatieprijs gewonnen in de Metropool Regio Amsterdam. De EME SaaS oplossing maakt gebruik van Linked Data om hen te helpen in het identificeren van hoogwaardige nieuwe gebruik-opties voor overtollig materiaal en afval. De missie is om het woord afval uit het woordenboek te schrappen en weer te herstellen tot de waardevolle grondstof dat het kan zijn. In de presentatie zal Christian meer vertellen over het platform en over hoe ze Linked Data gebruiken om het matchmaking mogelijk te maken.
Spreker: Christian van Maaren (Excess Materials Exchange)
16:40 Afsluiting – Erwin & Natalie
16:45 Einde