Nederlandse deel van OpenStreetMap nu beschikbaar als Linked Open Data

 
Nieuws.jpg
Nieuws

Eigenschappen

Publicatiedatum2022/09/27
Korte samenvattingOpenStreetMap

OpenStreetMap (OSM) is een project dat als doel heeft om vrij beschikbare en bewerkbare geografische gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat te verzamelen, zodat daaruit landkaarten en andere diensten kunnen gemaakt worden. Eenieder die zich inschrijft, kan eraan meewerken. Het invoeren en aanpassen van de geografische data steunt volledig op vrijwilligers. Het is mede opgericht uit onvrede met de hoge kosten die commerciële kaartbedrijven vragen voor hun producten. Reeds meer dan 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden werden in kaart gebracht door middel van het overnemen van gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat van luchtfoto's en zelf op pad te gaan met een GPS-apparaat. In juni 2020 waren elke dag gemiddeld zo'n 6300 vrijwilligers actief aan het bijdragen.

Bron: OSM Wiki

Deze Linked Data Levering

In deze Linked Data levering van het iAMLAB van CGI stellen wij in samenwerking met Triply OpenStreetMap beschikbaar als Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).. Hiervoor maken wij gebruik van een variant op de Sophox ontologie zoals in het verleden ook beschikbaar gesteld door OSM zelf.

Als instantiegegevens streven wij ernaar heel Nederland beschikbaar te stellen. Op dit moment zijn de polygonen en punten (ways en nodes) beschikbaar gesteld. Wat ontbreekt zijn de wegen en lijn-objecten. In deze instantiegegevens nemen wij direct URLs naar de BAG en WikiData op. Vooralsnog zijn deze (externe) bronnen bedoeld om federatief te bevragen.

De data wordt maandelijks ververst onder een best-effort basis. We stelen deze data beschikbaar als _open dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat_, beschikbaar onder de Open Data Commons Open Database License (ODbL.

Voor vragen, bug reports en andere vragen rondom de inhoudelijke data kun je contact opnemen met het iAMLAB van CGI. Voor vragen rondom de infrastructuur en de database kun je contact opnemen met Triply.

Voorbeelden:

Om het gebruik van deze dataset te vergemakkelijken zijn de volgende resources en voorbeelden beschikbaar:

- Data Story: Hoe zit het datamodel eruit?

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten