Knowledge Graphs & Linked Data Event - 22 januari 2020

Het Linked Data event van Nederland


Op 22 januari staat het Linked Data event van Nederland in het teken van Knowledge Graphs. In het programma onder meer een keynote van Prof. Michel Dumontier, mede-grondlegger van het concept FAIR data wat inmiddels een enorme vlucht heeft genomen. In zijn presentatie staat hij ook stil bij het toepassen van FAIR data in de bio-medische sectorEen sector is een deel van de economie. Het is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten.. Maar daarnaast nog meer implementaties die op dit moment lopen in Nederland: zoals bij de Politie, de Douane, en de laatste ontwikkelingen bij DISgeo, een overheidsproject waarin de basisregistraties van Nederland met elkaar gekoppeld worden.
Naast aandacht voor de toepassingen ook de nieuwste ontwikkelingen vanuit de wetenschap: met Jacopo Urbani die recent de best paper award heeft gewonnen op het toonaangevende International Semantic Web Conference (ISWC).
Te veel om op te noemen! Maar in ieder geval een ideale kans om snel weer “bij” te zijn op het gebied van linked dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat, fair dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat, knowledge graphs, semantic web en meer…

Datum: Woensdag 22 januari 2019
Tijd: 9:30-16:30 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Beeld en Geluid, Hilversum

Foto impressie: Knowledge Graphs & Linked Data event


Program

Block 1 – 9:30-11:10 uur (plenary)

Timeslot Theater 1
9:30 Welcome at the Knowledge Graph & Linked Data event – Erwin Folmer (Kadaster & University of Twente) (slides)
9:35 Do Neural Networks dream of Semantics? Why Symbolic Knowledge Representation still matters - Harald Sack (Karlsruhe Institute of Technology) (slides)
10:20 Accelerating biomedical discovery with an Internet of FAIR data and services - Michel Dumontier (Maastricht University) (slides)
11:05 Semantics 2020 - Victor de Boer (VU) (slides)

Coffee Break – 11:10-11:30 uur

Block 2 – 11:30-12:40 uur (parallel session)

Toepassingen (Theater 1) FAIR & Technology (English) (Theater 2)
* DisGeo: Richting een Knowledge Graph voor Geo - Dick Krijtenburg (Geonovum) en Bart van Leeuwen (Netage) (slides)
* Update vanuit het Kadaster - Jasper Roes en Erwin Folmer (Kadaster) (slides)
* De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGTBasisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).) als Linked DataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat: De eerste resultaten - Niels Hoffmann (Provincie Noord-Holland) (slides)
* Making data FAIR with the Pharma Research Hub - Emil Zegers (Marklogic) (slides)
* FAIR DataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat: The New Default - Wouter Beek (Triply) (slides)
* Weaviate Smart Graph - Bob van Luijt (SeMI Technologies) (slides)

Lunch – 12:40-13:40 uur

Block 3 – 13:40-15:05 uur (parallel session)

Toepassingen (Theater 1) Technology (Theater 2) (English)
* Assetmanagement en LDLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires).: een praktijkcasus bij Schiphol - Jan Voskuil (Taxonic) (slides)
* Een duik in het verleden met Linked Data - Henk Schaap (Vereniging Oud Lisse/PLDN-werkgroep Digitaal Erfgoed) (slides)
* De beste resultaten van de Hackalod 2019 - Enno Meijers (Netwerk Digitaal Erfgoed) (website)
* Building, Applying And Evolving Knowledge Graphs In Organizations - Panos Alexopoulos (Textkernel) (slides)
* The geospatial knowledge graph: from traditional UML defined datasetsEen gegevensverzameling is een verzameling RDF-triples, die wordt gepubliceerd, onderhouden of geaggregeerd door één aanbieder. to Linked Data - Pano Maria (Skemu) & Marco Brattinga (Ordina) (slides)
* VLog: A Rule Engine for Knowledge Graphs - Jacopo Urbani (VU) (will not be published)

Short break – 15:05-15:20

Block 4 – 15:20-16:30 (plenary)

Timeslot Theater 1
15:20 Introductie to Play-a-LOD - Het eerste Linked Data spel (Erwin Folmer) (slides)
15:25 PLDN Aankondiging: Nieuwe mogelijkheden om te experimenteren met Linked Data (Han Zuidweg, Forum StandaardisatieForum en College Standaardisatie bevorderen interoperabiliteit en de toepassing van open standaarden binnen de Nederlandse overheid. Digitale systemen zijn interoperabel als gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld. Het College beheert de lijst met aanbevolen en verplichte open standaarden die gelden voor de gehele publieke sector. & Wouter Beek, Triply) (PLDN Lab environment en screencast tutorial)
15:45 FIT with Ontologies - LDLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires). in de praktijk: case Uitzendbranche (Michiel Stornebrink, TNO) (slides)
16:05 Gegevens zijn de kern - De transformatie naar een intelligente dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat-gedreven Politie-organisatie (Tjeerd Schoemaker, Politie) (slides)

Closing Remarks & Drinks – 16:30

Timeslot Theater 1
16:30 Announcements for upcoming events and call for participations – Erwin Folmer (Kadaster & University of Twente) (slides)
16:35 Event evaluation – Erwin Folmer (Kadaster & University of Twente) (slides)


Beeld en geluid museum Netherlands 2.jpeg


Bron: Wikipedia