Dataset Kerken in Nederland

Inleiding[bewerken]

Deze dataset wordt samengesteld door Herman Wesselink tijdens zijn promotieonderzoek bij de Vrije Universiteit. Het huidige formaat is Microsoft Access.

Het doel van het samenstellen van de dataset is in eerste instantie het mogelijk maken van het classificeren van kerken op cultuurhistorische waarde.

Het is de bedoeling dat deze dataset als Linked Data gepubliceerd gaat worden, als eerste casus van het PLDN-project SPIDER.

Afbakening[bewerken]

De dataset moet uiteindelijk data over alle kerken in Nederland waarvan het jaar van ingebruikname tussen 1800 en 1970 ligt bevatten.

Karakteristieken van de dataset[bewerken]

De dataset legt de volgende eigenschappen van kerken vast:

  1. Naam
  2. Adres
  3. Plaats
  4. Gemeente
  5. Provincie
  6. Streek (indien van toepassing)
  7. Denominatie (geloofsrichting)
  8. Architect (voor zover bekend)
  9. Jaar ingebruikname
  10. Vorm/type
  11. Bestemming
  12. Ligging/situering
  13. Stijl
  14. Monumentenstatus (indien van toepassing)
  15. Bijzonderheden


Hiernaast is het wenselijk om referenties te hebben naar beeldmateriaal en achtergrondliteratuur.

Mogelijke verbanden met andere PLDN-werkzaamheden[bewerken]

  • Er kan een koppeling gemaakt worden naar overeenkomstige panden in de BAG en de BGT

Semantiek[bewerken]

Een uitdaging bij het publiceren van deze dataset is het koppelen van begrippen aan semantiek. Het uitgangspunt is dat er zo veel mogelijk wordt geprobeerd om de concepten die worden gebruikt in de dataset Kerken in Nederland te koppelen aan algemene, internationale semantiek. Voor wat betreft concepten in het domein van de cultuurhistorie willen we kijken naar de volgende vocabularia:

Europeana Data Model (EDM)[bewerken]

CIDOC Conceptual Reference Model (CIDOC CRM)[bewerken]

INSPIRE-thema Protected Sites[bewerken]

  • Achtergrond: INSPIRE staat voor Infrastructure for Spatial Information in the European Community, het is een Europees initiatief om ruimtelijk data uit te kunnen wisselen binnen Europa. INSPIRE is gebaseerd op wetgeving, deelnemende landen zijn verplicht zich aan de INSPIRE-richtlijn te houden. INSPIRE is onderverdeel in meerdere thema's. Het thema Protected Sites is van toepassing op cultureel erfgoed. Aangezien de registers van INSPIRE beschikbaar zijn als RDF zouden de voor het thema 'Protected Sites' gebruikte codelijsten te gebruiken moeten zijn.
  • Vocabularium:
  • Standaard prefix:
  • Documentatie:


Naast de bovenstaande internationale vocabularia is er behoefte aan nationale semantiek. De dataset heeft bijvoorbeeld referenties naar het Rijksmonumentenregister, een nationaal concept. Om aan die behoefte te voldoen werkt SPIDER aan een nationaal vocabularium voor cultureel erfgoed.