Case 4: NDW data

De Waag en 2CoolMonkeys hebben de actuele verkeersgegevens (http://www.ndw.nu/pagina/nl/4/databank/31/actuele_verkeersgegevens/) van NDW in CitySDK gezet. CitySDK is De Linked Open Data API die gebruikt wordt voor diverse open data projecten, o.a. de BomenSpotter apps (zie http://bomenapp.nl) en de boeteradar. (http://boeteradar.2coolmonkeys.nl).

Ruim 9000 meetpunten geven (semi)realtime snelheid en intensiviteit door. NDW geeft alleen de geografische locatie (latitude en longitude) door van deze punten. Binnen CitySDK worden de meetpunten eerst ingeladen en vervolgens omgezet naar linked open data door de punten te verrijken met de snelwegnaam (bv A2), de richting (bv A2 maastricht Amsterdam) en waar de meetpunten liggen (bv Utrecht).

Binnen CitySDK kun je nu vragen stellen over snelheid en verkeersintensiviteit per:

http://citysdk.waag.org/map#nodes?2cm.actuele_verkeersgegevens::richting=a12 duitsland denhaag&per_page=1500

  • Nu kan je diverse vragen stellen:
    • waar vertraagt het?
    • waar staat het stil?
    • waar is het druk?
    • waar wordt er hard gereden?

Gezien de sancties voor te hard rijven van het OM ook openbaar zijn (zie http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/verkeershandhaving-0/snelheid/bereken/) hebben we direct het “sanctie potentieel” toegevoegd. We zijn (er voor nu) vanuit gegaan dat iedereen die harder dan 123 rijdt, je een boete moet betalen.

Bekijk deze op de http://boeteradar.2coolmonkeys.nl Nu de data realtime in CitySDK op te vragen zijn, hoeven we ons niet meer druk te maken over dataformaten, maar meer over de toegevoegde waarde. (de KLPD heeft al interesse getoond, maar ook Rijkswaterstaat: wat nu als je van te voren al weet dat het verderop langzamer gaat rijden->verspil je minder remblokjes).

Veilige reis!