Boek 5/Ontwikkeling: Linked Open Erfgoed Data

< Boek 5

Hoe komen we tot nieuwe en aansprekende voor­beelden om de kracht van Linked Data voor de erfgoedsector te verbeelden? Al een tijdje werken veel culturele instellingen, musea en bibliotheken aan het beschikbaar stellen van hun collecties als Linked Data. Maar dé toepassing die laat zien wat je daar als gebruiker mee kunt, moet nog worden gemaakt.

Ideeën zijn er genoeg, maar allemaal hebben we hetzelfde probleem: de tijd ontbreekt om er eens even rustig aan te kunnen werken. ‘We zouden ons eigenlijk eens 24 uur moeten opsluiten’, roepen we soms. Maar wacht eens: waarom doen we dat dan niet gewoon? En dan gelijk met een groot aantal anderen. En dan niet op kantoor, maar op een plek waar we echt niet gestoord kunnen worden en geen afleiding hebben.

Voor we het wisten, hadden we de ideale plek gevonden voor de Hack-a-LOD 2016: het voormalige gevangeniscomplex De Vrije Wolf in Utrecht. Op die locatie kregen dertig hackers op vrijdag 11 november de gelegenheid en de tijd om te werken aan innovatieve toepassingen. Na 24 uur ‘gevangenschap’ werden zij vrijgelaten en mochten ze hun applicaties presenteren aan de circa honderdtwintig aanwezigen die in de voormalige kerkzaal van de gevangenis benieuwd waren naar de resultaten. Die waren verrassend.

Programmeurs van Picturae bouwden de game ‘Pak je monumentje!’, die gebruikmaakt van de SPARQL-toe­gang tot DBPedia en de API van Rijksmonumenten. Ontwikkelaars van het Kadaster maakten een 3D­-weer­gave van gebouwen op een kaart, die gekop­peld was aan de monumentendataset van RCE. En ook de winnaars van de publieksprijs, Marieke van Erp en Richard Zijdeman van Team CLARIAH, gebruikten de adressen van gebouwen en zochten automatisch naar informatie over die adressen in de advertenties van de digitale kranten in Delpher.nl. Op die manier werd in hun project ‘If Buildings could talk’ het levensverhaal van een gebouw verteld. Met de winnende applicatie van de juryprijs kun je ook in gesprek gaan met ons nationaal erfgoed, maar dan net even anders. Hay Kranen bouwde de Erfgoed Bot, een chatbot waarmee je in Facebook persoonlijke informatie ontvangt van schilderijen en monumenten uit Wikidata. Als prijs wordt de Erfgoed Bot door de KB verder ontwikkeld.

De Hack-a-LOD 2016 was georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Netwerk Digital Erfgoed (NDE) en bestond uit twee tracks. Voor het open track mochten deelnemers eigen ideeën voor applicaties uitwerken. Tijdens de gesloten track werkten medewerkers van erfgoedinstellingen en softwarebedrijven samen aan plannen om erfgoedcollecties met elkaar te verbinden.