Boek 5/Ontwikkeling: Geo4web testbed

< Boek 5

Internet is een prachtig middel om digitale informatie op te delen. Die kracht van het web wilden we bij Geonovum graag benutten om geo-informatie beter toegankelijk te maken. Om te ontdekken op welke manier, organiseerde Geonovum in 2016 een testbed waarmee ervaring is opgedaan met diverse technieken, waaronder Linked Data.

Het testbed Geodata op het web (#geo4web testbed) draaide om een aantal onderzoeksvragen. Kort gezegd ging het erom geodata op zo’n manier te publiceren dat het voor webontwikkelaars en geautomatiseerde ‘gebruikers’ van data (zoals zoekmachines), beter te vinden en te gebruiken zou zijn. Daarbij is ook gekeken naar wat voor inspanning dat vraagt van data­eigenaren. In de geo-wereld zijn veel open-datasets en een volledig op open standaarden gebaseerde infrastructuur om die data te delen, maar de gebruikte standaarden zijn specifieke geo-standaarden, in plaats van webstandaarden.

Eén van de resultaten van het testbed was de tool LD-Proxy. Hiermee krijgt elk geo-object een eigen, stabiele URI. Dit is een fundamentele stap die ervoor zorgt dat er naar deze geo-objecten gelinkt kan worden. Simpelweg de link volgen levert informatie over deze objecten op. Bovendien kunnen zoekmachines nu de objecten ontdekken en opnemen in hun index. Ook zijn de objecten nu via een API opvraagbaar en kunnen zij geleverd worden in bijvoorbeeld JSON of RDF, formaten die ook buiten de geo-wereld gebruikt kunnen worden.

LD-Proxy is ongetwijfeld het meest tastbare resultaat van het #geo4web testbed, maar misschien nog wel belangrijker is de set van aanbevelingen die het testbed heeft opgeleverd. Deze ‘Lessons Learned’ beschrijven onder meer hoe je geodata ook voor leken begrijpelijk kunt maken en hoe je ervoor kunt zorgen dat de tijd die het een ontwikkelaar kost om een data API te doorgronden, zo kort mogelijk is. Ook is beschreven hoe je met webstandaarden de semantiek in geodata kunt vastleggen zodanig dat zij ook door zoekmachines begrepen wordt. Verder is uitgezocht hoe je geodata in RDF kunt beschrijven zodat het onderdeel wordt van het semantisch web en heeft het testbed praktische tips opgeleverd. Bijvoorbeeld over het reduceren van het volume van geodata.

De Lessons Learned vormen ook input voor een inter­nationale best practice voor ‘Spatial Data on the Web’, die de standaardenorganisaties voor respectievelijk webstandaarden en geostandaarden (W3C en het OGC) gezamenlijk aan het schrijven zijn. Daarnaast worden de Lessons Learned ook in de praktijk gebruikt, zoals bij recente Kadaster-datapublicaties.