Boek 5/Case: Kadaster

< Boek 5

Het Kadaster ontwikkelt een dataplatform waarmee bestaande datasets geautomatiseerd omgezet worden naar Linked Data en van waaruit de data beschikbaar gesteld wordt via meerdere kanalen. Het Kadaster bouwt het dataplatform omdat hiermee datasets op een laagdrempelige manier aan zoveel mogelijk partijen beschikbaar gesteld kunnen worden. Door het delen van gegevens en functies wordt innovatie gestimuleerd. Het ondersteunt op die manier ook het beleid van de Nederlandse overheid ten aanzien van open data.

Momenteel zet het Kadaster daarbij in op het ontsluiten van data via de REST API’s en SPARQL-koppelvlakken. Het dataplatform wordt ontwikkeld om zowel bestaande datasets van het Kadaster te ontsluiten, alsook datasets van anderen. Hierbij ligt de focus niet alleen op het ontsluiten van individuele datasets, maar ook op het ontsluiten van links tussen datasets zodat eenvoudig data uit meerdere datasets kan worden gecombineerd. Op dit moment worden de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), de Digitale Kadastrale Kaart (onderdeel van de Basisregistratie Kadaster) en de TOP10NL (onderdeel van de Basisregistratie Topografie) aangeboden. Daarnaast worden onder andere het Nationaal Wegenbestand - Wegen (bronhouder: Rijkswaterstaat) en de Vergunningen Eindhoven (bronhouder: gemeente Eindhoven) aangeboden. Een volledig overzicht van de beschikbare datasets is te vinden op de website van het PDOK-dataplatform.

Voor het Kadaster zijn deze nieuwe koppelvlakken aan­­vul­lend ten opzichte van de koppelvlakken die momen­teel in gebruik zijn. Met deze nieuwe koppel­vlak­ken wil het Kadaster zijn datasets voor een breder publiek toegankelijk maken en het eenvoudiger maken om data direct van de bron te betrekken. Hiermee is de gebruiker verzekerd van betrouwbare en actuele data.

Naast het beschikbaar stellen van de datasets, vindt het Kadaster het van essentieel belang dat de metadata van de beschikbare datasets, van goede kwaliteit is. In deze metadata worden zaken als de kwaliteit en de herkomst van de data opgenomen en wordt verwezen naar de definities van de data.

In de kern focust het dataplatform op het beschikbaar stellen van datasets en de bijbehorende metadata, maar het Kadaster vindt ook dat gebruikers eenvoudig toegang moeten hebben tot het model, behorende bij die data. Daarom biedt het Kadaster een aantal datavisualisaties aan via het dataplatform, waarmee het relatief eenvoudig is om door het model en de bijbehorende data te browsen om zo de rijkheid van de datasets te kunnen verkennen.