ArchiXL-PLDN Seminar Thesauri Best Practices - 30 september 2020

DIT EVENEMENT IS VERPLAATST VAN 25 MAART NAAR 30 SEPTEMBER 2020


Op 30 september organiseert ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur. samen met het Platform Linked Data Nederland (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)) een mini-seminar over thesauri. Het seminar start om 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur. Het vindt plaats bij RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. op de Smallepad 5 in Amersfoort. Reizen per openbaar vervoer is aanbevolen. Parkeren is op eigen gelegenheid in de buurt van RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.. Aan het seminar zijn geen kosten verbonden.

Een thesaurus is een gestructureerde verzameling van woorden, veelal voorzien van definities, synoniemen en andere beschrijvende informatie. Thesauri bestaan al heel lang en zijn een belangrijke basis voor onder meer de collecties van bibliotheken. In een wereld waarin de rol van data toeneemt neemt ook het belang van thesauri toe. Thesauri zijn bij uitstek geschikt om betekenis te geven aan woorden in specifieke domeinen. Linked Data standaarden zoals SKOS maken het mogelijk om de thesaurus zelf ook gewoon als data te beschouwen en verregaand te integreren met andere dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Genoeg redenen om een mini-seminar over het onderwerp te organiseren.

Datum: Woensdag 30 september 2020
Tijd: 13:30-17:00 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed., Amersfoort
Aanmelden: Aanmeldformulier

13:00 uur – Inloop

Programma

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de sprekers zullen we ernaar streven dit programma zoveel mogelijk te handhaven

13:30 De rol van thesauri in datamanagement, Danny Greefhorst (ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur.)
14:00 Thesauri van de KB op dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat.bibliotheken.nl, René Voorburg (Koninklijke Bibliotheek)
14:25 Eenheid van taal in de zorg met SNOMED CT, Feikje Hielkema-Raadsveld (Nictiz)
14:50 De bruikbaarheidZie ook bij data usability en bij vindbaarheid. van thesauri binnen de RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. Linked Data Voorziening, Patrick Mout (RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.)

15:15 uur – Koffiepauze

15:45 Verbinden van thesauri, Jacco van Ossenbruggen (VU/CWI)
16:10 De doorontwikkeling en het beheer van de Aquo thesaurus, Koos Boersma (Infomatiehuis Water)
16:35 Samenwerken aan de nieuwe PLDN Linked Data ThesaurusDe PLDN Linked Data Thesaurus (PLDN-LDT) is een SKOS-thesaurus die de Linked Data-termen beschrijft die we in onze PLDN-community gebruiken, Pieter van Everdingen (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN))

17:00 uur – Afsluiting en netwerkborrel


Meer informatie over de presentaties en de sprekers


ArchiXL-PLDN.png