ArchiXL-PLDN Seminar Thesauri Best Practices - 30 september 2020

(Doorverwezen vanaf ArchiXL-PLDN Seminar Thesauri Best Practices - 25 maart 2020)


Op 30 september organiseert ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur. samen met het Platform Linked Data Nederland (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)) een mini-seminar over thesauriIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.. Het seminar start om 14.00 uur. In verband met de overheidsrichtlijnen met betrekking tot Corona rondom het organiseren van evenementen, is dit nu een online webinar geworden in plaats van een evenement bij RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.. Aan de webinar zijn geen kosten verbonden.

Een thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. is een gestructureerde verzameling van woorden, veelal voorzien van definities, synoniemen en andere beschrijvende informatie. Thesauri bestaan al heel lang en zijn een belangrijke basis voor onder meer de collecties van bibliotheken. In een wereld waarin de rol van data toeneemt neemt ook het belang van thesauri toe. Thesauri zijn bij uitstek geschikt om betekenis te geven aan woorden in specifieke domeinen. Linked Data standaarden zoals SKOS maken het mogelijk om de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. zelf ook gewoon als data te beschouwen en verregaand te integreren met andere dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Genoeg redenen om een mini-seminar over het onderwerp te organiseren.

Datum: Woensdag 30 september 2020
Tijd: 14:00-17:00 uur
Locatie: Online Webinar

Programma

14:00 De rol van thesauri in datamanagement, Danny Greefhorst (ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur.) (slides)
14:20 Thesauri van de KB op dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat.bibliotheken.nl, René Voorburg (Koninklijke Bibliotheek) (slides)
14:50 Eenheid van taal in de zorg met SNOMED CT, Feikje Hielkema-Raadsveld (Nictiz) (slides)

15:10 uur – Koffiepauze

15:25 De bruikbaarheidZie ook bij data usability en bij vindbaarheid. van thesauri binnen de RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed. Linked Data Voorziening, Patrick Mout (RCEDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We werken onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister en voeren wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelen we praktisch toepasbare kennis en geven we advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.) (slides)
15:45 Verbinden van thesauriIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden., Jacco van Ossenbruggen (VU/CWI) (slides)

16:05 uur – Koffiepauze

16:20 De doorontwikkeling en het beheer van de Aquo thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden., Koos Boersma (Infomatiehuis Water) (slides)
16:40 Samenwerken aan de nieuwe PLDN Linked Data ThesaurusDe PLDN Linked Data Thesaurus (PLDN-LDT) is een SKOS-thesaurus die de Linked Data-termen beschrijft die we in onze PLDN-community gebruiken, Pieter van Everdingen (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)) (slides@nl, slides@en)

17:00 uur – Afsluiting en aankondigingen


Meer informatie over de presentaties en de sprekers


ArchiXL-PLDN.png