10 Jaar PLDN – 27 september 2022, Beeld en Geluid, Hilversum

10 jaar innovatie door betekenisvol verbinden van mensen en van dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat


Datum: Dinsdag 27 september 2022
Tijd: 9:30-16:30 uur, met aansluitend een borrel
Locatie: Beeld en Geluid, Hilversum

Programma

Blok 1 – 9:30-11:00 uur (plenair)

Timeslot Theater 1
9:30 Welkom bij 10 jaar PLDN - Erwin Folmer (Kadaster & Universiteit Twente) (slides)
9:10 Rob Wenneker (CGI) & Wouter Beek (Triply) - OpenStreetMap als Linked Open DataInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen. (slides)
9:50 Larissa Zegveld (Kennisnet/Forum StandaardisatieForum en College Standaardisatie bevorderen interoperabiliteit en de toepassing van open standaarden binnen de Nederlandse overheid. Digitale systemen zijn interoperabel als gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld. Het College beheert de lijst met aanbevolen en verplichte open standaarden die gelden voor de gehele publieke sector.) - Standaard semantiek, samenhang, en slimmer kunnen samenwerken (slides)
10:10 Flores Bakker (Ministerie van Financiën) - De datareis van Rijksfinanciën, weer nieuwe bestemmingen bereikt (slides)
10:35 Bjorn de Vidts & Raf Buyle (Digitaal Vlaanderen) - Het Vlaams Datanutsbedrijf, Solid en de Smart Data Space (slides)

Koffiepauze – 11:00-11:20 uur

Blok 2 – 11:20-12:30 uur (parallelle sessies)

Toepassingen (Theater 1) Toepassingen (Theater 2)
* Wouter van den Berg (TNO) - Semantic interoperability for data spaces: putting the Vocabulary Hub in place (slides)
* Wouter Lubbers & Louise Dam (Semmtech) - Geavanceerde asset engineering met AIArtficial Intelligence (AI)-powered knowledge graphs (slides)
* Jan Voskuil (Taxonic) – Conceptual Modeling: The next big challenge, The case of history in the registry of government organizations (slides)
* Wouter Beek (Triply) - TriplyDBTriplyDB integreert de datasets van uw organisatie in een kennisgraaf die voldoet aan open standaarden. De kracht van Linked Data stelt u in staat om vragen te stellen over verschillende data silo's heen, en laat u profiteren van de echte waarde van uw gegevens.: linked data voor iedereen (slides)

Lunch – 12:30-13:30 uur

Blok 3 – 13:30-14:40 uur (parallelle sessies)

PLDN Werkgroepen (Theater 1) Cultuur & Architectuur (Theater 2)
* Erwin Folmer (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)), Richard Zijdeman (IISG), Mark Lindeman (Triply) - PLDN LDWizardDe LDWizard is open source software, waarmee in 3 stappen, in een gebruiksvriendelijke user interface, tabulaire brondata omgezet kan worden naar linked data en ook direct gepubliceerd kan worden als linked data. Er bestaan meerdere varianten van de LDWizard, die specifiek voor een werkdomein zijn geconfigureerd met gebruikmaking van de voor dat werkdomein relevante vocabulaires (zoals de Erfgoed Wizard, de Biolink Wizard, de Humanities and Social Sciences Wizard, de Geodata Wizard en de Clariah Wizard). Werkgroep Update (slide & GitHub repository)
* Arjen Santema (Kadaster) – PLDN Nederlands Profiel voor Stelselcatalogi Werkgroep Update (slides)
* Danny Greefhorst (ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur.) - Architecture as linked data (slides)
* Laurens van Diermen (DEVENTit) & Boudewijn Ridder (Literatuurmuseum/RAAF) - Auteursportalen van het Literatuurmuseum (slides)

Coffee break – 14:40-15:00

Block 4 – 15:00-16:15 (plenary in English)

Timeslot Theater 1
15:00 Sebastian Steinbuss (IDSA) - Unleash the value of dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat
15:25 Martin Romacker (Roche) - Beauty and the Beast - FAIR Linked Data and the Reality (slides)
15:55 Anna Fensel (WUR) - Data sharing with knowledge graphs for sustainable and healthy diets (slides)

Closing Remarks – 16:15-16:30 (plenary in English)

Timeslot Theater 1
16:15 PLDN plenary closure ceremony – Erwin Folmer (Kadaster & Twente University) (slides)

Borrel/Drinks – 16:30


Platform Linked Data Nederland (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)) bestaat in september 10 jaar! Begonnen in 2012 als Pilot Linked Open DataInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen. (PiLOD), en een jaar later verder gegaan als Platform Implementatie Linked Open DataInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen. (nog steeds met de afkorting PILOD) en vanaf 2015 in de wereldwijde linked data community bekend als Platform Linked Data Nederland (PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN)).

Inmiddels zijn we ruim 100 events verder, is er een actieve community ontstaan met meer dan 1000 deelnemers, zijn er vele PLDN werkgroepen geweest die een best practice hebben ontwikkeld en hebben we bijna elk jaar een boekje gepubliceerd, waarvan de Parels-boekjes de bekendste zijn. En ook hebben we het Play-a-LOD linked data spel ontwikkeld, dat uniek is in de wereld en waarmee we op een speelse en makkelijke manier de basisconcepten van linked data kunnen uitleggen.

Resultaten om trots op te zijn en dat moet dan ook gevierd worden! Daarom organiseren we op dinsdag 27 september bij Beeld en Geluid in Hilversum ons 10 Jaar PLDN Jubileumevent. We hebben weer een mooi en afwisselend programma voor u samengesteld, waarbij u zich kunt laten inspireren met de laatste ontwikkelingen op het gebied van linked dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat, nieuwe inzichten kunt verwerven, kunt netwerken en deze mijlpaal samen met ons kan vieren. Het centrale thema bij linked data en bij onze PLDN community is het betekenisvol verbinden van mensen en van dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. En dat zullen we blijven doen, zeker omdat we een sterke groei zien in het gebruik van knowledge graphs, waarbij we juist met linked dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat, databronnen van verschillende domeinen en organisaties op een uniforme manier goed kunnen beschrijven en definiëren en met elkaar kunnen verbinden, om zo het delen en hergebruiken van data makkelijker kunnen maken.


PLDN wordt mogelijk gemaakt door:

   PLDN-Supporters.png   Beeld en geluid museum Netherlands 2.jpeg


   Beeld en Geluid in Hilversum (bron: Wikipedia)