PiLOD Wiki forum functionaliteit

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 25 nov 2014 om 12:15
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Requirement[bewerken]

In de oorspronkelijke requirementstabel voor de PiLOD Wiki is de volgende requirement gedefinieerd:

REQ NR Als Wil ik Zodat ik
REQ-017 Wiki gebruiker (met login) vragen kunnen stellen (bijv. op een forum) antwoorden kan krijgen op mijn vragen en deze kennis direct kan delen met de andere deelnemers binnen de PiLOD community

Om een idee te krijgen van de mogelijke realisatie scenario's voor deze requirement, zijn we eerst gaan kijken hoe we de eerste versie van het PiLOD domeinmodel konden uitbreiden met een aantal elementen.

Ontwerp[bewerken]

Om dat te kunnen doen hebben we eerst bekeken welke elementen we uit het bestaande PiLOD Domeinmodel willen gebruiken en waar we naar willen linken vanuit een aantal nieuwe elementen. Dat zijn de al bestaande elementen (zie figuur 1):

  • Persoon,
  • Deelnemer
  • Auteur


PW Modeluitbreiding 01 v01.jpg

Figuur 1 - Elementen die we willen gebruiken uit PiLOD Domeinmodel versie 1.0

Vervolgens hebben we gekeken welke elementen we willen toevoegen. Een deelnemer aan PiLOD kan een vragen stellen over een onderwerp, zoals weergegeven in figuur 2 en is daarmee de Auteur van een Vraag.

PW Modeluitbreiding 01 v02.jpg

Figuur 2 - Een deelnemer kan een vraag stellen over een onderwerp

Waarbij zo'n vraag kan verwijzen naar een (of meerdere) bronnen. Vaak wordt een PiLOD deelnemer getriggerd door een vraag, omdat deze deelnemer iets gelezen heeft op een website, een document of een presentatie of iets gezien en gehoord heeft in een webinar, waarover deze deelnemer een vraag heeft. Deze bronnen kunnen dan als als referentie opgegeven worden bij een vraag.

PW Modeluitbreiding 01 v03.jpg

Figuur 3 - Een vraag kan verwijzen naar een (of meerdere) bronnen

Vervolgens kunnen andere deelnemers, die expert zijn op het gebied van het onderwerp van de vraag reageren op een gestelde vraag, door een antwoord te formuleren op die vraag. Een gestelde vraag kan dus een (of meerdere) antwoorden ontvangen, waarbij de antwoorden ook weer kunnen verwijzen naar een (of meerdere) bronnen die relevant zijn binnen deze vraagcontext.

PW Modeluitbreiding 01 v04.jpg

Figuur 4 - Een (of meer) Experts kunnen antwoord geven op een vraag

Als laatste zou dan nog gekeken kunnen worden naar wie het beste antwoord op een vraag gegeven heeft. In sommige bedrijfsomgevingen is dit soort scoring van kennisdeling zeer gebruikelijk, maar bij andere bedrijfsomgevingen weer niet. Dit zou dus als extra optie geimplementeerd kunnen worden, maar dit heeft een lagere prioriteit dan de andere elementen in deze uitbreiding.

PW Modeluitbreiding 01 v05.jpg

Figuur 5 - Een antwoord kan het beste antwoord zijn op een vraag

Realisatie[bewerken]

Forum functionaliteit is tegenwoordig vrij standaard binnen websites en website communities, zo ook bij de diverse Semantic MediaWiki implementaties. Vanuit de Semantic MediaWiki community zijn er meerdere Forum extensies gebouwd die gebruikt zouden kunnen worden in combinatie met onze PiLOD Wiki. Zo zijn de volgende SMW extensies beschikbaar die we kunnen gebruiken:

  1. http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:WikiForum (Beta)
  2. http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:AWC%27s_Forum (stable)
  3. http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:DPLforum (stable)


De twee stabiele extensies zijn al een tijdje beschikbaar binnen de SMW community, terwijl de eerste SMW extensie (Beta) van een wat recentere datum is en er qua look-and-feel iets strakker uitziet. In overleg met ArchiXL zal bepaald worden welke optie het beste past binnen de PiLOD Wiki architectuur en configuratie zoals die nu is. Deze functionaliteit lijkt zo eenvoudig te realiseren.

Vanuit de kennismodeluitbreiding, zoals hierboven beschreven, kunnen we ook nog kijken naar het hergebruik van bestaande vocabulaires. Een vocabulaire die de activiteiten beschrijft van online communities is SIOC (Socially Interlinked Online Communities). De classes UserAccount, Post en Tag/Category komen sterk overeen met de PiLOD elementen Persoon, Vraag/Antwoord en Onderwerp, waarbij de elementen Vraag en Antwoord beide door de class Post weergegeven kunnen worden.

SIOC overview.png

Figuur 6 - SIOC overzicht

Het lijkt derhalve voor de hand te liggen om SIOC classes en properties te gebruiken bij de uitbreiding van ons PiLOD domeinmodel. Welke SIOC elementen precies gekozen zullen worden, zal nog op deze Wiki pagina beschreven worden, nadat er nog verder overleg is geweest binnen het Wiki team hoe we deze requirement het beste kunnen implementeren. Word vervolgd.

Referenties[bewerken]