PLDN Linked Data Thesaurus Working Group

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 20 apr 2021 om 08:28 (Skosmos omgevingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Inhoud

Inleiding

Ambitie en doelen

Resultaat

Kennisdeling

Gebruiker

Onderhoud

Herbruikbare thesauri en best practices?

Herbruikbare linked data thesauriIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.?

Herbruikbare thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. best practices?

Gewenste opzet en workflow

Modulaire opzet met meerdere PLDN VocabulairesEen vocabulaire is een verzameling herbruikbare modeleerconstructies in RDF, generiek of specifiek voor een bepaald domein, die gebruikt kunnen worden om Linked Data mee te beschrijven, modeleren en op te slaan en om Linked Data via het internet met elkaar te kunnen linken.

Naamgevingsconventie en URI-strategieMet de URI-strategie wordt alle informatie van digitaal stelsel op een uniforme en samenhangende manier vindbaar en toegankelijk. De URI-strategie geeft duidelijkheid hoe URI's moeten worden opgebouwd.

Gewenste workflow en distributies

Thesaurus definitie

Prefix list definitie

Meta- en provenance data definitie

Concepten definities

Conceptgroepen definities

VoIDDe Vocabulary of Interlinked Datasets (VoID) is een Vocabulaire om relaties tussen datasets uit verschillende data catalogi mee te beschrijven.-bestand

Datasets definities

Linksets definities

Workflow en tooling

PLDN VocBenchVocBench is een web-based, meertalig ontwikkelingsplatform voor het beheer van OWL-ontologieën, SKOS (/ XL) thesauri, Ontolex-lemon lexicons en generieke RDF-datasets

PLDN TriplyDBTriplyDB integreert de datasets van uw organisatie in een kennisgraaf die voldoet aan open standaarden. De kracht van Linked Data stelt u in staat om vragen te stellen over verschillende data silo's heen, en laat u profiteren van de echte waarde van uw gegevens.

BegrippenXL SkosmosOpen source web-based SKOS-browser en publicatietool

PLDN Semantic MediaWikiSemantic MediaWiki (SMW) is an extension to MediaWiki that allows for annotating semantic data within wiki pages, thus turning a wiki that incorporates the extension into a semantic wiki. Data that has been encoded can be used in semantic searches, used for aggregation of pages, displayed in formats like maps, calendars and graphs, and exported to the outside world via formats like RDF and CSV.

Onderhoudsrichtlijnen

Onderhoudsproces

Documentatieproces

Planning 2020/2021

PLDN ThesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.

PLDN Publication Ontology

PLDN Community Ontology

PLDN Vocabularies VoIDDe Vocabulary of Interlinked Datasets (VoID) is een Vocabulaire om relaties tussen datasets uit verschillende data catalogi mee te beschrijven.-file

PLDN Datasets

Bijlagen

Overzicht van alle prefixes van gebruikte vocabulaires in prefix lijsten

Prefix Volledige URI
xsd <http://www.w3.org/2001/XMLSchema#>
rdf <http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#>
rdfs <http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#>
owl <http://www.w3.org/2002/07/owl#>
skos <http://www.w3.org/2004/02/skos/core#>
isothes <http://purl.org/iso25964/skos-thes#>
vaem <http://www.linkedmodel.org/schema/vaem#>
foaf <http://xmlns.com/foaf/0.1/>
dcterms <http://purl.org/dc/terms/>
schema <http://schema.org/>
cc <http://creativecommons.org/ns#>
void <http://rdfs.org/ns/void#>
dcat <http://www.w3.org/ns/dcat#>
adms <http://www.w3.org/ns/adms#>
voag <http://voag.linkedmodel.org/1.0/schema/voag>
freq <http://purl.org/cld/freq/>

Overzicht van de gebruikte meta- en provenance data propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. bij het ConceptScheme

Predicate Toelichting
dcterms:identifier Definieert de URI van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
dcterms:title Definieert de naam van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
dcterms:description Definieert een omschrijving van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
dcterms:type Definieert het type vocabulaireEen vocabulaire is een verzameling herbruikbare modeleerconstructies in RDF, generiek of specifiek voor een bepaald domein, die gebruikt kunnen worden om Linked Data mee te beschrijven, modeleren en op te slaan en om Linked Data via het internet met elkaar te kunnen linken. van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als literal)
dcterms:language Definieert in welke talen deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gedefinieerd is (als resource)
dcterms:subject Definieert welke trefwoorden deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. typeren in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
dcterms:audience Definieert voor wie deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. bedoeld is in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
dcterms:conformsTo Definieert aan welke thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. standaarden deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. voldoet (als literal)
dcterms:format Definieert in welk RDF-serialisatieformaat deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gedefinieerd is (als resource)
dcterms:publisher Definieert de naam van de uitgever van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
dcterms:creator Definieert de naam van de werkgroep die deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gemaakt heeft (als resource)
dcterms:contributor Definieert de namen van de werkgroepleden die aan deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. hebben meegewerkt (als resources)
owl:versionInfo Definieert het versienummer van deze versie van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als literal)
owl:versionIRI Definieert de URI van deze versie van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
owl:priorVersion Definieert de URI van de vorige versie van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
adms:versionNotes Definieert een aanvullende toelichting over de soort versie (bijv. eerste reviewversie) van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
adms:status Definieert wat de status is van deze versie van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
dcterms:created Definieert op welke datum de eerste versie van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. is aangemaakt (als literal)
dcterms:modified Definieert op welke datum deze versie van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. voor het laatst is aangepast (als literal)
dcterms:issued Definieert op welke datum deze versie van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. is gepubliceerd (als literal)
dcterms:license Definieert welke datalicentie van toepassing is op deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
cc:attributionName Definieert de naam van de organisatie die als bron vermeld moet worden bij hergebruik van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
cc:attributionURL Definieert de URLEen Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Voorbeelden zijn het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een e-mailadres. In de naam is alle informatie opgenomen over de benodigde techniek om de betreffende gegevens te bereiken. De URL is een bijzondere vorm van de URI. van de homepage van de organisatie die als bron vermeld moet worden bij hergebruik van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
schema:usageInfo Definieert een aanvullende toelichting die aangeeft hoe de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gebruikt mag worden in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
cc:morePermissions Definieert bij welk e-mailadres aanvullende rechten aangevraagd kunnen worden om de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. te kunnen bewerken (als resource)
void:inDataset Definieert in welk void-bestand aanvullende meta- en provenance data van de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gevonden kan worden (als resource)
void:uriSpace Definieert het vaste URI-patroon voor concepten en conceptgroepen in deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als literal)

Overzicht van de gebruikte propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. bij de Concepten

Predicate Toelichting
dcterms:modified Definieert op welke datum dit concept voor het laatst is aangepast (als literal)
skos:prefLabel Definieert het voorkeurslabel bij dit concept in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag), waarbij afkortingen en acroniemen als voorkeurslabel mogen voorkomen
skos:altLabel Definieert de alternatieve labels bij dit concept in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag), waarbij afkortingen en acroniemen ook als alternatief label gedefinieerd worden als zij niet als voorkeurslabel zijn gedefinieerd om ze ook vindbaar te maken voor entity extractionActie: Nog een korte omschrijving toevoegen.
vaem:abbreviation Definieert apart de afkorting bij dit concept (als literal met een language tag), zodat deze later makkelijk uit de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. gefilterd kunnen worden ten behoeve van een aparte afkortingenlijst (als literal); Deze afkortingen zijn niet vindbaar voor entity extractionActie: Nog een korte omschrijving toevoegen. (geen SKOS label)
skos:definition Definieert de betekenis van dit concept in een korte, duidelijke en eenduidige omschrijving in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
skos:inScheme Definieert in welke concept schemes (hier alleen de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.) dit concept is opgenomen (als resource)
skos:topConceptOf Definieert of dit concept een topconcept is van deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
isothes:broaderGeneric Definieert een broader relatie met een generieker concept (als resource)
isothes:broaderPartitive Definieert een broader relatie met een generieker concept waarvan dit concept een onderdeel is (als resource)
isothes:broaderInstantial Definieert een broader relatie met een generieker concept waarvan dit concept een instantie is (als resource)
skos:related Definieert associatieve relaties met andere concepten binnen deze thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden. (als resource)
skos:exactMatch Definieert de URI’s van de externe resources die exact dezelfde betekenis hebben als dit concept (als resource)
skos:closeMatch Definieert de URI’s van de externe resources die bijna dezelfde betekenis hebben als dit concept (als resource)
foaf:primaryTopicOf Definieert de URLEen Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Voorbeelden zijn het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een e-mailadres. In de naam is alle informatie opgenomen over de benodigde techniek om de betreffende gegevens te bereiken. De URL is een bijzondere vorm van de URI.’s van de autoratieve brondocumenten voor dit concept (als resource)
dcterms:source Definieert de namen van de bronorganisaties van de externe resources en brondocumenten waarnaar verwezen wordt voor dit concept (als literal met een language tag)

Overzicht van de gebruikte propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. bij de Conceptgroepen

Predicate Toelichting
dcterms:modified Definieert op welke datum deze conceptgroep voor het laatst is aangepast (als literal)
skos:prefLabel Definieert het voorkeurslabel voor deze conceptgroep in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
skos:definition Definieert een korte, duidelijke en eenduidige omschrijving van deze conceptgroep in het Engels en het Nederlands (als literal met een language tag)
skos:notation Definieert de positie van deze conceptgroup in de thematische structuur (als literal)
skos:inScheme Definieert in welke concept schemes (hier alleen de thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.) deze conceptgroep is opgenomen (als resource)
isothes:subgroup Definieert welke subgroepen (subthema's) vallen onder deze supergroep (als resource)
isothes:superGroup Definieert onder welke supergroep (hoofdthema) deze subgroep valt (als resource)
skos:member Definieert welke concepten horen bij deze conceptgroep (als resource)

Overzicht van alle prefixes, gebruikte classes, propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. en datatypen

Prefixes Gebruikte classes, propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. en datatypen
rdf a (rdf:type)
skos skos:ConceptScheme, skos:Concept, skos:Collection, skos:prefLabel, skos:altlabel, skos:hiddenLabel, skos:definition, skos:scopeNote, skos:editorialNote, skos:historyNote, skosChangeNote, skos:broader, skos:related, skos:inScheme, skos:topConcept, skos:exactMatch, skos:closeMatch, skos:notation, skos:member
isothes isothes:ConceptGroup, isothes:subGroup, isothes:broaderGeneric, isothes:broaderPartitive, isothes:broaderInstantial
vaem vaem:abbreviation
foaf foaf:primaryTopicOf, foaf:depiction
owl owl:Ontology, owl:Thing, owl:Class, owl:ObjectProperty, owl:DataypeProperty, owl:versionInfo, owl:versionIRI, owl:priorVersion
rdfs rdfs:label, rdfs:comment, rdfs:subClassOf, rdfs:domainAls in rdfs:domains., rdfs:rangeAls in rdfs:range.
dcterms dcterms:identifier, dcterms:title, dcterms:description, dcterms:type, dcterms:language, dcterms:subject, dcterms:audience, dcterms:conformsTo, dcterms:format, dcterms:publisher, dcterms:creator, dcterms:contributor, dcterms:created, dcterms:modified, dcterms:issued, dcterms:license, dcterms:source
schema Voorlopig gebruiken we nog vergelijkbare rdfs en dcterms propertiesAls in OWL properties of RDFS properties. (die worden nog het meest gebruikt)
cc cc:attributionName, cc:attributionURL, cc:morePermissions
void void:DatasetDescription, void:Dataset, void:LinksetEen linkset is een verzameling RDF links tussen twee datasets., void:subset, void:target, void:linkPredicate, void:triples, void:exampleResource, void:uriSpace, void:inDataset, void:sparqlEndpoint
dcat Nog kiezen bij het uitwerken van de distributions
adms adms:versionNotes, adms:status
voag voag:frequencyOfChange
freq freq:quarterly
xsd ^^xsd:string, ^^xsd:date

Bronnen

W3C bronnen

 • W3C SKOS Simple Knowledge Organization SystemSimple Knowledge Organization System (SKOS) is een internationale standaard voor het maken van taxonomieen en thesauri Primer
 • W3C SKOS Simple Knowledge Organization SystemSimple Knowledge Organization System (SKOS) is een internationale standaard voor het maken van taxonomieen en thesauri Reference

Presentaties

 • Juan Antonio Pastor Sánchez, Elaboration of controlled vocabularies using SKOS (SKOS Workshop), University of Murcia (Spain)

Artikelen/papers

 • Thomas Baker, Sean Bechhofer, Antoine Isaac, Alistar Miles, Guus Schreiber, Ed Summers, Key choices in the design of Simple Knowledge Organization SystemSimple Knowledge Organization System (SKOS) is een internationale standaard voor het maken van taxonomieen en thesauri (SKOSSimple Knowledge Organization System (SKOS) is een internationale standaard voor het maken van taxonomieen en thesauri), Elsevier, 2013
 • M. Mercedes Martinez-Gonzales, Maria-Luisa Alvite-Diez, Thesauri and Semantic Web: Discussion of the Evolution of Thesauri Toward Their Integration With the Semantic Web, IEEE Access, 2019

BoekenBinnen onze PLDN context, boeken die over Linked Data gaan of inzoomen op een belangrijk onderwerp binnen Linked Data, zoals, semantisch modeleren, SPARQL of RDF validatie

 • The Data-Centric Revolution
 • Semantic Web for The Working Ontologist
 • Semantic Modeling for Data (pitfalls and dilemma’s)
 • Demystifying OWLDe Web Ontology Language (OWL) is de standaard van W3C voor het definiëren van ontologieën voor het wereldwijd web. Deze ontologieën worden door de formele semantiek gekenmerkt, gebaseerd op de standaard RDF voor objecten van W3C. for The Enterprise
 • Validating RDF Data
 • Learning SPARQL

Blogs

 • Jan Willem van Veen, Hoeders van thesauriIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden., verenigt U!, ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur., 2020

Videos

 • BBC Short Stuff: What Makes Soup, Soup?
 • Sesamstraat: Ernie ruimt zijn speelgoed op

Thesaurus en ontologie voorbeelden

 • BBC Ontologies
 • Play-a-LOD (model en instanties)
 • Getty Vocabularies
 • UNESCO Thesaurus (en Publicatie OntologieFormele definitie van de klassen, eigenschappen en relaties van een datastructuur en de bijbehorende constraints als een knowledge graph)
 • EuroVocEuroVoc is een meertalige, multidisciplinaire thesaurus voor de activiteiten van de EU, met name het Europees Parlement
 • AGROVOCAGROVOC, een letterwoord samengesteld uit Agriculture (landbouw) en Vocabulary (thesaurus), is een meertalige, gecontroleerde thesaurus die alle aandachtsgebieden van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties beslaat, zoals voedsel, landbouw, tuinbouw, bosbouw en visserij
 • GEMET
 • Etc.

Vocabulaire editors

 • VocBenchVocBench is een web-based, meertalig ontwikkelingsplatform voor het beheer van OWL-ontologieën, SKOS (/ XL) thesauri, Ontolex-lemon lexicons en generieke RDF-datasets
 • Visual Studio Code (VSC) met de Stardog RDF GrammarsVisual Studio Code-syntaxis highlighting voor al uw favoriete RDF-talen (en ook een paar Stardog-specifieke) exptensie

Triplestores

 • TriplyDBTriplyDB integreert de datasets van uw organisatie in een kennisgraaf die voldoet aan open standaarden. De kracht van Linked Data stelt u in staat om vragen te stellen over verschillende data silo's heen, en laat u profiteren van de echte waarde van uw gegevens.
 • Fuseki

SkosmosOpen source web-based SKOS-browser en publicatietool omgevingen

 • Omgevingen voor 1 thesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.
  • UNESCO Thesaurus
  • AGROVOCAGROVOC, een letterwoord samengesteld uit Agriculture (landbouw) en Vocabulary (thesaurus), is een meertalige, gecontroleerde thesaurus die alle aandachtsgebieden van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties beslaat, zoals voedsel, landbouw, tuinbouw, bosbouw en visserij
  • ArchiXLArchiXL is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in enterprise- en IT-architectuur. Wij helpen organisaties bij het inrichten van hun informatievoorziening en het creëren van het noodzakelijke inzicht. Wij richten ons op organisaties in publieke en financiële sector. Vanuit ArchiXL Opleidingen bieden we praktijkgerichte opleidingen op het gebied van architectuur. ThesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.
  • IKV ThesaurusIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.
 • Omgevingen voor meerdere thesauriIn de klassieke betekenis is een thesaurus een soort naslagwerk. Een thesaurus gebruikt men om het exacte woord voor een voorwerp (een bepaalde vakterm) of een woord met de gewenste connotatie (uit stijloverwegingen) te vinden.
  • Finto
  • BARTOCDe Basel Register of Thesauri, Ontologies & Classifications (BARTOC) is een database van kennisorganisatie-systemen en KOS-gerelateerde registers, ontwikkeld door de Basel University Library in Zwitserland. Het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk kennisorganisatie-systemen op één plaats op te sommen om een grotere zichtbaarheid te bereiken, de kenmerken ervan te markeren, ze doorzoekbaar en vergelijkbaar te maken en kennisuitwisseling te bevorderen. BARTOC omvat elke vorm van KOS uit elk domein, in elke taal, elke publicatie-indeling en elke vorm van toegankelijkheid.
  • BegrippenXL
  • LoterreLinked open terminology resources (Loterre) is een platform voor de browsen en het delen van multidisciplinaire en meertalige wetenschappelijke terminologieën, in overeenstemming met open en linked data webstandaarden (LOD) en FAIR-principes