PLDN Geo werkgroep

De PLDN Geo werkgroep houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met het beschikbaar maken van en werken met geo-informatie als linked dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. We zijn sinds het voorjaar van 2017 actief.

Trekker: Linda van den Brink, Geonovum

Toen Geonovum jaren geleden de voorloper van PLDNPlatform Linked Data Nederland (PLDN), PiLOD, opstartte, waren onze achterliggende vragen: Wat kan de geo-sectorEen sector is een deel van de economie. Het is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten. hebben aan linked data technologie? En wat kan de linked data community met geodata? Kortom, we vonden linked data een veelbelovende en interessante technologie die we mogelijk konden inzetten om met onze geliefde geo-informatie een breder publiek te gaan bereiken. En misschien was geodata ook wel een heel interessante verrijking van het semantic web, omdat locatie immers vaak een verbindende factor is. Wat linked data nou eigenlijk precies was, wisten we nog niet. De community heeft ons de afgelopen jaren daar heel veel over geleerd!

We zijn echter nog niet uitgeleerd. Er is veel animo voor het thema linked geo dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat: het PLDN event van februari 2016, toen er sprekers uit heel Europa voor een goed gevulde zaal over dit onderwerp kwamen vertellen, was daar een goed voorbeeld van. Een aantal leden van de PLDN community toonde ook concrete interesse om in een themaspecifieke geo-werkgroep bij elkaar te blijven komen. Vandaar dus deze werkgroep!

We komen een aantal keren per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen en actuele projecten, waarin geo linked data een rol speelt, te bespreken.

Inmiddels is er ook 1 spin-off project: een subwerkgroep die door Paul Janssen is opgestart rondom een linked data profiel voor het Basismodel Geo-informatie, NEN3610.


Bijeenkomsten