Endpoints & API's

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 25 jun 2016 om 18:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een van de vragen die je jezelf stelt als je Linked Data gaat gebruiken is of je toegang wilt hebben tot alle data van de databronnen die je wilt gebruiken of tot maar een deel van die dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. In het eerste geval wil je dan graag toegang hebben tot de SPARQL endpoints waarin die data is opgeslagen, zodat je zelf kunt bepalen welk deel van de data je op wilt halen uit die endpoints en wilt gebruiken binnen toepassingen. Voor een overzicht van beschikbare endpoints, zie de Endpoints in Nederland lijst en het W3C overzicht.

Echter om endpoints goed te kunnen gebruiken heb je kennis van SPARQL nodig. En in de praktijk blijkt, dat voor ontwikkelaars SPARQL soms te complex en te hoogdrempelig is. Zij geven de voorkeur aan het werken met API’s en met formatenAls in Data formaten, Opslagformaten en Uitwisselingsformaten. zoals JSON. Om die reden zien we een aantal ontwikkelingen die het werken met Linked Data laagdrempeliger maken. Denk dan aan het werken met JSON-LD in combinatie met RESTful API’s. Dit is voor ontwikkelaars makkelijker om te gebruiken.

Een nadeel van APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s is, dat je dan geen toegang hebt tot alle data van een databron. Bij APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s krijg je een deel van de data aangeboden conform de afspraken zoals deze binnen een API gedefinieerd zijn. Bekende voorbeelden zijn de Postcode API en de Kenteken APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.. Soms zal dit voldoende zijn voor het maken van een toepassing, maar in andere gevallen wil je juist wel toegang tot alle dataWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. En het mooie van SPARQL is, dat je meerdere endpoints kunt bevragen in 1 query.

Belangrijk bij het maken en gebruiken van APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s is dat je gebruik maakt van open standaarden, zodat je niet afhankelijk bent van een leverancier. Het mooie is, dat er op dit moment een aantal goede ontwikkelingen gaande zijn, die het maken en gebruiken van Open APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s stimuleren en dat ook ondersteunen met tooling. Zo is het Open API Initiative (OAI) opgericht en is een tool als Swagger beschikbaar om open APIEen application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API's de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma's. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API.’s mee te kunnen maken. En nog een goede ontwikkeling is dat deze tooling ook gebruikt binnen het Linked Data Theatre, een tool kit voor Linked DataLinked Data is een internettechnologie waarmee je gestructureerde gegevens op een uniforme manier kunt beschrijven, modelleren, opslaan, publiceren en onderling kunt koppelen via het internet met behulp van RDF-gebaseerde open standaarden en URI's (bijv. W3C-aanbevelingen en vocabulaires)..

En als laatste willen we de LOD Laundromat nog een keer noemen. De LOD LaundromatDe LOD Laundromat biedt toegang tot alle Linked Open Data (LOD) ter wereld. Het doet dit door de LOD-cloud te crawlen en al zijn inhoud op een normconforme manier te converteren (gzipped N-Triples), waarbij fouten in de data, zoals syntaxisfouten, duplicaten en blank nodes worden verwijderd. bevat alle Linked Open DataInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen., zoals die op dit moment in de wereld beschikbaar is en dan gaat het om zeer grote aantallen triples (miljarden triples). De LOD LaundromatDe LOD Laundromat biedt toegang tot alle Linked Open Data (LOD) ter wereld. Het doet dit door de LOD-cloud te crawlen en al zijn inhoud op een normconforme manier te converteren (gzipped N-Triples), waarbij fouten in de data, zoals syntaxisfouten, duplicaten en blank nodes worden verwijderd. is dan ook een zeer goed startpunt om te bepalen of er al Linked Data beschikbaar is, die je vervolgens kan gebruiken in een of meer toepassingen.