Endpoints & API's

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 25 jun 2016 om 18:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een van de vragen die je jezelf stelt als je Linked Data gaat gebruiken is of je toegang wilt hebben tot alle data van de databronnen die je wilt gebruiken of tot maar een deel van die data. In het eerste geval wil je dan graag toegang hebben tot de SPARQL endpoints waarin die data is opgeslagen, zodat je zelf kunt bepalen welk deel van de data je op wilt halen uit die endpoints en wilt gebruiken binnen toepassingen. Voor een overzicht van beschikbare endpoints, zie de Endpoints in Nederland lijst en het W3C overzicht.

Echter om endpoints goed te kunnen gebruiken heb je kennis van SPARQL nodig. En in de praktijk blijkt, dat voor ontwikkelaars SPARQL soms te complex en te hoogdrempelig is. Zij geven de voorkeur aan het werken met API's’s en met formaten zoals JavaScript Object Notation. Om die reden zien we een aantal ontwikkelingen die het werken met Linked Data laagdrempeliger maken. Denk dan aan het werken met JSON-LD in combinatie met RESTful API’s. Dit is voor ontwikkelaars makkelijker om te gebruiken.

Een nadeel van API’s is, dat je dan geen toegang hebt tot alle data van een databron. Bij API’s krijg je een deel van de data aangeboden conform de afspraken zoals deze binnen een API gedefinieerd zijn. Bekende voorbeelden zijn de Postcode API en de Kenteken API. Soms zal dit voldoende zijn voor het maken van een toepassing, maar in andere gevallen wil je juist wel toegang tot alle data. En het mooie van SPARQL is, dat je meerdere endpoints kunt bevragen in 1 query.

Belangrijk bij het maken en gebruiken van API’s is dat je gebruik maakt van open standaarden, zodat je niet afhankelijk bent van een leverancier. Het mooie is, dat er op dit moment een aantal goede ontwikkelingen gaande zijn, die het maken en gebruiken van Open API’s stimuleren en dat ook ondersteunen met tooling. Zo is het Open API Initiative (OAI) opgericht en is een tool als Swagger beschikbaar om open API’s mee te kunnen maken. En nog een goede ontwikkeling is dat deze tooling ook gebruikt binnen het Linked Data Theatre, een tool kit voor Linked Data.

En als laatste willen we de LOD Laundromat nog een keer noemen. De LOD Laundromat bevat alle Linked Open Data, zoals die op dit moment in de wereld beschikbaar is en dan gaat het om zeer grote aantallen triples (miljarden triples). De LOD Laundromat is dan ook een zeer goed startpunt om te bepalen of er al Linked Data beschikbaar is, die je vervolgens kan gebruiken in een of meer toepassingen.