Conceptual Friday 27 maart 2015

Versie door Pveverdingen (overleg | bijdragen) op 8 apr 2015 om 13:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Van 9:00 tot 12:00 bij Geonovum: Sessie NGR als linked data.

Deze sessie gaat over het omzetten van het Nationaal Georegister naar Linked Data. Het is een praktische, technisch ingestoken sessie onder leiding van Paul van Genuchten van GeoCat B.V.

Onderwerpen:

  • De conversie van iso19139 naar DCAT (geonovum-nl-profiel naar DCAT-nl en INSPIRE naar DCAT-AP)
  • Mogelijke verbeteringen aan het Nationaal georegister RDF endpooint, zodat deze beter door bv Virtuoso gesponged kan worden
  • Het spongen van spatial formaten als shapefile, gml, geojson-ld, wfs en de mogelijke rol van iso19110 feature catalogue metadata hierbij
  • het visualiseren van dcat queries (ckan?/sparql)


Ter voorbereiding:


Verslag[bewerken]

Op de Conceptual vrijdag van 27 maart is veel besproken over mogelijkheden om zowel de metadata als de data van ruimtelijke informatie te publiceren als Linked Geospatial Data.Een verslag van deze bijeenkomst is te vinden op de blog van Paul van Genuchten.

In de bijeenkomst zijn een aantal actiepunten besproken die mogelijk ook kunnen leiden tot een nieuwe actie lijn: Linked Geospatial Data.

  1. Het laden van alle metadata uit het NGR als linked data op de Almere server met de huidige DCAT conversie van GeoNetwork. Actie: Paul van Genuchten en Richard Nagelmaeker.
  2. Huidige NGR als test deployen met de Geonetwork 3.0 software. Actie: Jeroen Bloemscheer
  3. BAG Geocodeer service upgraden naar SOLR archtiectuur. Actie: Jeroen Baltussen
  4. Mapping ISO metadata naar DCAT verbeteren. Actie: Ine de Visser
  5. Demo Laan van de Leefomgeving verbreden met NGR in linked data format. Actie: Erwin Folmer
  6. Geodata inclusief metadata als linked data laden via WFS en INSPIRE harmonized data model (XML schema) en via feature-catalog metadata (iso19110). Denk hierbij ook aan RCE, SKOS, CB, JSON-LD. Als testdata kan bijvoorbeeld BGT of NWB worden gebruikt. Actie: Paul van Genuchten en Thijs Brentjes.
  7. Scannen internationale relevante programma’s van oa ISA. Actie: Erwin Folmer


By the way werden er nog kort vier scenario geschetst om op basis van bestaande architecturen (bv NGR en PDOK) Linked Geospatial Data te maken:

  1. Eigen vocabulaire van Geodataset maken en in combinatie met NGR metadata converteren naar linked data set in bv Virtuoso. Aan de voorkant ontsluiten via SPARQL endpoint, SOLR, api en/of laten crawlen door zoek machines of een combinatie hiervan.
  2. Bestaande koppelvlakken van WFS en CSW via een slimme api ontsluiten als een linked data set die live bevraag is via SPARQL.
  3. Stukjes ‘goed’ gedefinieerde datasets zoals BGT die gekoppeld zijn aan de Concepten bibliotheek converteren naar triples stores in Virtuoso. Ontsluiten zoals in scenario 1.
  4. Geodataset met ETL converteren naar nieuwe (linked) dataset en deze via SOLR publiceren. De ETL is nodig voor datasets zoals NWB waarbij een object (straat of waterloop) uit vele kleine lijntjes of vlakjes bestaa.


Jeroen Baltussen, Adviseur PDOK (Geonovum)